Designul? Continutul?

Cand vorbim de blogging la un nivel inalt ( nu e cazul meu, bineinteles, deoarece bloggingul ramane doar un hobby), trebuie sa avem grija de aspectul blogului. Continutul nu este totul. Degeaba scrii unul sau o mie de articole, daca designul ridica probleme, cum ar fi cele de adaptabilitate pe diverse browsere ( am avut in martie o probleme in care prima pagina se vedea diferit pe IE, Mozilla Firefox si Chrome; cu alte browsere nu am verificat; am decis ca trebuie sa imi schimb tema facuta in mare proportie de mine).

Aceasta nu este singura probleme care este ridicata de aspectul paginilor. Este foarte important ca design-ul sa aiba legatura cu continutul. Mult mai frumos ar arata un blog despre fotbal, daca background-ul ar fi verde, ar avea legatura cu sportul. Platformele gratuite nu prea te lasa sa iti imbunatatesti design-ul, motiv pentru care cea mai buna solutie este apelarea la o firma de hosting.

Avand propriul hosting poti face rost de un design profesionist sau poti face tu schimbarile necesare. Ai acces la toate fisierele, poti face modificari in CSS si nu numai. “Amenajarea” blogului va deveni o munca, e drept, dar una care va va evidentia in blogosfera. Nu a zis nimeni ca este usor, dar rezultatele vor fi apreciate.

Atrasi de un design placut, cititorii vor ramane mai mult pe pagini, vor dori sa citeasca mai multe articole, vor REVENI. Trebuie sa tineti cont de aspectul pe care il creati cu amplasarea bannerelor. Ferestrele pop-up sunt niste cosmaruri pentru majoritatea navigatorilor pe Internet, iar ele vor ajunge in AdBlocker. Vor scadea calitatea blogului, conducand spre un sfarsit iminent.

Designul face blogul. Designul nu reprezinta o joaca. Bloggerii adevarati vor trata in egala masura atat partea de aspect, cat si cea de continut.

Ajungand la “continut”. Aceasta este cel de-al doilea subiect al articolului. Cititorii taxeaza orice greseala. Si nu vorbim de typos. Acestea pot fi scuzate. Discutam despre calitatea articolelor. Toate postarile pe blog trebuie sa aiba un mesaj de transmis, trebuie sa aiba un subiect. Nu trebuie sa ne bazam pe obiceiurile romanilor: “hai sa vorbim mult fara sa spunem nimic” sau “vorba multa, informatii putine”.

Este foarte important numarul articolelor. Daca sunteti blogger incepator, recomand sa va lansati blogul abia dupa ce aveti minim 20 de articole. Vizitatorii trebuie sa aiba de unde sa aleaga si sa isi formeze o prima impresie. Daca continutul va fi pe gustul lor, vor reveni. Si aici intervin probleme legate de gusturi. Nu veti putea multumi toti cititorii, dar nu trebuie sa renuntati si sa va apucati de copiat articole, facut spam, furat imagini, postat clipuri de pe YouTube irelevante…Google nu distinge prea bine calitatea de cantitate. Pentru inceput s-ar putea sa aveti surpriza ca statisticile sa fie bune. Asta e doar pentru inceput.

In final, nu pot decat sa va urez “Bafta!”. Blogging-ul nu este greu, dar nu poate oricine sa il practice doar pentru ca a invatat candva sa respire. Tineti cont de design ( eventual cereti pareri – bgadv va sta la dispozitie)! Aveti grija la continut! Aceste doua repere va pot ajuta foarte mult in misiunea voastra.