Deficitele guvernamentale în UE

Deficitele guvernamentale în UE

Subiectele deficitelor bugetare și ale datoriilor publice sunt comune în presă, în discursul politic și în cel economic. Fără a intra într-o discuție despre deficitul/surplusul optim sau cauzele pentru care diferiți indicatori se prezintă așa cum apar, menționez că Uniunea Europeană a publicat situația la nivelor statelor sale membre, cu date cumulate atât pentru zona euro, cât și pentru întreaga Uniune (link).

Conform datelor raportate de statele membre, în 2018, în zona euro (19 state din UE au moneda unică), deficitul (%PIB) a scăzut față de anul anterior de la 1% la 0,5%, iar datoria guvernamentală (EDP) de la 87,1% din PIB la 85,1%. La nivelul tuturor statelor membre UE, deficitul bugetar a scăzut de la 1% din PIB în 2017 la 0,6% în 2018, iar datoria guvernamentală de la 81,7% la 80%.

Luxemburg, Bulgaria, Malta, Germania, Olanda, Grecia, Cehia, Suedia, Lituania, Slovenia, Danemarca, Croația și Austria au avut surplus, în timp ce două state membre au avut deficitele mai mari sau egale cu 3%, România (3%) și Irlanda (4,8%).

De partea datoriilor guvernamentale, cele mai mici datorii au fost înregistrate de Estonia, Luxemburg, Bulgaria, Cehia, Danemarca și Lituania, în timp ce cele mai mari datorii, raportate la PIB, erau înregistrate în Grecia, Spania, Franța, Belgia, Cipru, Portugalia, Italia.

În cazul României, deficitul guvernamental a crescut în perioada 2015-2018 de la 0,7% la 3%, conform datelor transmise de Eurostat. Chiar dacă au crescut față de anii precedenți în volum absolut, indicatori precum datoria guvernamentală, cheltuielile guvernamentale și veniturile guvernamentale, raportați la PIB, rămân echilibrați. De exemplu, datoria guvernamentală a crescut de la 269.151 de milioane de lei în 2015 la 330.047 de milioane de lei în 2018, însă ca proporție din PIB este vizibilă o scădere de la 37,8% din PIB la 35% din PIB. Cheltuielile și veniturile guvernamentale se mențin, raportate la PIB-ul României, printre cele mai mici din UE.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.