Defăimarea oficialilor. Ce pățești în Uniunea Europeană?

Defăimarea. Ce pățești în Uniunea Europeană?

Eram împotriva unei legi care să sancționeze contravențional defăimarea înainte să fie la modă acest lucru. Se întâmpla prin 2016, când oboseam rețelele de socializare în acest sens. Între timp, am văzut cum cei pentru publicam informații menite să îi ajute să lupte cu acel proiect de lege au început să vină cu acțiuni defăimătorii la adresa mea. Noroc că mi-am făcut și un carnețel negru pe metoda Juncker cu cei pentru care nu mai merită să-mi concentrez atenția spre a-i ajuta. Dacă proiectul respectiv de lege era în vigoare, persoanele fizice care se făceau vinovate de defăimare socială riscau între 1.000 și 30.000 de lei amendă.

Îmi mențin poziția în acest sens, în sensul că nu avem nevoie de o reglementare specială, care să restricționeze limitele constituționale, având în vedere că avem instituții care își fac treaba foarte bine și metode de apărare suficiente. De altfel, restul prevederilor legii privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup sunt necesare și trebuie aprobate.

sursa imagine: defamation/Shutterstock.com

La nivelul Uniunii Europene, avem probabil cele mai relaxate legi în privința defăimării, urmați de state precum Cipru, Irlanda și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

 1. Germania: închisoare de la 3 luni la 5 ani;
 2. Franța: amendă până la 45.000 de euro;
 3. Belgia: între 15 zile și 6 luni de închisoare și amendă între 50 și 300 de euro;
 4. Olanda: amendă și închisoare până la 6 luni;
 5. Spania: până la 14 luni de închisoare;
 6. Portugalia: până la 6 luni de închisoare;
 7. Danemarca: până la 6 luni de închisoare;
 8. Suedia: amendă sau închisoare până la 2 ani;
 9. Finlanda: amendă sau închisoare până la 2 ani;
 10. Estonia: amendă sau închisoare până la 2 ani;
 11. Letonia: amendă, muncă în folosul comunității sau închisoare;
 12. Lituania: amendă sau închisoare până la 2 ani;
 13. Polonia: amendă sau închisoare de până la 1 an;
 14. Republica Cehă: închisoare până la un 1 an;
 15. Ungaria: închisoare până la un 1 an;
 16. Slovacia: închisoare până la 2 ani;
 17. Slovenia: amendă, închisoare până la șase luni sau închisoare până la 1 an;
 18. Luxemburg: amendă între 500 și 3.000 de euro sau închisoare între 15 și 6 luni;
 19. Italia: amendă până la 2.065 de euro sau închisoare între 6 luni și 3 ani;
 20. Malta: amendă sau închisoare până la 1 an;
 21. Bulgaria: amendă până la 15.000 de leva;
 22. Austria: până la 1 an de închisoare sau amendă de până la 760 de ori venitul zilnic;
 23. Croația: amendă până la de 360 de ori venitul zilnic;
 24. Grecia: amendă și/sau închisoare până la 2 ani.

Așa stau datele conform informațiilor găsite în datele publicate ca urmare a cercetărilor făcute de Institutul Internațional pentru Presă, o coaliție globală de jurnaliști și profesioniști din media, printr-un proiect finanțat de Comisia Europeană.

Ceea ce am observat uitându-mă pe date este că, în general, defăimarea oficialilor publici se sancționează mai grav, la fel și acțiunile defăimătorii desfășurate în timpul sesiunilor de lucru ale curților, parlamentelor și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!