Declinul demografic între problemă și soluție

Declinul demografic între problemă și soluție

Este îngrijorător când citești știrile și datele Institutului Național de Statistică în care se precizează că declinul demografic s-a accentuat, citind că în luna ianuarie am pierdut echivalentul a patru comune din țară.

Pe date, declinul demografic înseamnă, conform informațiilor prezentate de News.ro:

  • un bilanț natural de -13.704 de locuitori în luna ianuarie, sporul natural negativ crescând cu 77% în această lună. S-au născut 15.096 de copii și au murit 28.800 de persoane, cea mai mare parte din cauze naturale;
  • creșterea mortalității infantile cu 31% în ianuarie 2017, după ce crescuse în luna anterioară cu 40%;
  • populația României a scăzit în 2016 cu 66.718 de persoane;
  • rapoartele Națiunilor Unite arată că populația României va ajunge la 14,5 milioane de locuitori până în 2050.

Acum mă întreb în ce direcție ar trebui să meargă România: să se multumeasca cu trendul actual sau să acționeze împotriva declinului demografic?

Desigur, ar fi bine să aibă o populație activă, înalt calificată, tânără și productivă, dar problema este că societatea românească a eșuat în a produce această populație. Mai mult, o parte însemnată dispare în timp spre alte țări.

Pe de altă parte, economia trebuie susținută, iar în curând vom avea o populație inactivă mult care va trebuie sprijinită de o populație activă, ultima fiind mai puțin numeroasă. Diferențele dintre ocupațiile care necesită un nivel ridicat de pregătire și cele care presupun un nivel redus de pregătire se lărgesc și ele. La fel și diferențele în privința beneficiilor obținute de aceste persoane și apropiații lor. Problemele ce țin de ocuparea persoanelor active în viitor sunt numeroase, câteva fiind amintite anterior.

Însă aici apar alte fenomene importante și scumpe, care ar putea rezolva problema lipsei forță de muncă sau a productivității scăzute. Automatizarea va contribui la distrugerea multor locuri de muncă, atât ale clasei de mijloc, cât și ale clasei de jos. Distribuisem pe Facebook un articol din care aflasem că până în 2035 aproape jumătate din locurile de muncă din Japonia ar putea fi realizate de roboți, printre multe alte idei pe care le evidenția despre timp și lucru.

Prin urmare, multe activități din toate zonele de activitate, inclusiv serviciile, vor fi înlocuite de roboți, ceea ce va duce la mai puține locuri de muncă, putând reorienta o parte activă a populației rămasă fără ocupație spre activități creative, sociale sau foarte tehnice.

trend negativ demografie oameni
sursa imagine: negative trend|Shutterstock.com

Două scenarii apar la nivel național, însă mai puțin dezirabilă este cea a acceptării declinului demografic:

  1. Scenariul diminuării declinului demografic va aduce problema ocupării persoanelor respective la nivel național în viitor. Neocupate, vor pleca, iar ocupate nesemnificativ inseamna tot că vor pleca. Dar înainte de a ne confrunta cu această problemă rămâne dezbaterea privind soluțiilor pentru inversarea declinului demografic. Încurajare nașteri? Improbabil. Încurajea migrației? Complicat cu imaginea și funcționarea actuală a României.
  2. Scenariul declinului demografic aduce problema securității sociale și asigurării drepturilor și infrastructurii de bază. În acest caz, problema neocupării, la o primă vedere, la nivel național, pare secundară, întrucât conversia către ocupații frecventabile la acel punct din viitor, cu excepția celor tehnice, se poate face ușor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.