Decembrie 2019. Jurământul noului președinte al României

Decembrie 2019. Jurământul noului președinte al României

Mai sunt doi ani până când vom cunoaște cine va fi următorul președinte al României. Deși pare puțin timp de la alegerea președintelui Klaus Iohannis, multe s-au întâmplat: un mandat al Guvernului Ponta, anchete și arestări celebre, dezastrul de la Colectiv, perioada eșecului guvernului tehnocrat, un scor record pentru PSD în alegerile generale 2016, introducerea unor noi instituții informale în dinamica dintre câștigătorii alegerilor și președinte – „instituția propunerii de prim-ministru”, scandalul privind ordonanța 13 și dezamăgirea colectivă, degradarea progresivă a opoziției incapabile să se reformeze, implementarea programului de guvernare pentru prima dată în istoria electorală a României.

În acest context, public următorul material de ficțiune:

În noiembrie 2019, Gabriela Firea a fost aleasă prima femeie președinte din această regiune, după o campanie lipsită de dinamism, însă cu o serie de propuneri concrete pentru activitatea prezidențială următoare.

Decizia de a candida a fost luată pe ultima sută de metri, având în vedere respingerea de către Partidul Social Democrat a celuilalt doritor pentru această competiție electorală, fostul prim-ministru Victor Ponta. În cele din urmă, Ponta a devenit candidatul BINElui, o alianță formată pe un program ultranaționalist începând cu prima jumătate a anului 2017. Acesta a fost și norocul celor două tururi din 2019, întrucât fostele partide „de dreapta” au continuat pe logica găștilor interne, eșuând a funcționa ca partide moderne. Mai mult, propunerile cu care acestea au venit în dezbaterile pentru reformele din 2018 au fost nerealiste.

Alegerile europarlamentare au oferit o surpriză prin intrarea în Parlamentul European a unei alianțe naționaliste, dar și prin eșecul unor noi formațiuni politice precum Demos și USR de a atinge pragul de 5%. Declinul celui din urmă partid a dus la absorbția sa în PNL în vara lui 2019, în timp ce unii membri l-au părăsit în urma eșecului de a ajunge la un compromis în privința deținătorilor puterii în interiorul organizației.

Au mai câțiva candidați, însă singurul lor succes a fost în a fragmenta voturile partidelor tradiționale „de dreapta” și de trimitere în turul al II-lea al candidatului ultranaționalist.

 

viitor future
sursa imagine: city lights/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Decembrie 2019. Jurământul noului președinte al României”

Comments are closed.