Decembrie 1989 și decembrie 2020

Decembrie 1989 și decembrie 2020

A fost depășit pragul de 11.000 de decese cauzate de SARS-COV-2 în România, 1.045 la această dată. Acesta este numărul oficial, situația reală nu o cunoaștem. Alte 1.250 de persoane sunt la terapie intensivă, unul dintre cele mai mari numere de până acum, dintre care cei mai mulți vor muri în luna următoare. Practic, peste 1.000 de oameni vor muri din cauza COVID-19 doar din informațiile pe care le avem acum. Cei aflați acum la terapie intensivă sunt echivalentul numeric la uneia dintre cele mai mari estimări privind decesele Revoluției române din 1989. 161 de persoane au decedat doar în ultimele 24 de ore, între 27 și 28 noiembrie 2020.

Decembrie 1989 a avut în imaginea populară ideea unui trai mai bun după, am spune chiar a unei guvernări mai bune, dacă folosim terminologia din ziua de astăzi. Poporul român a învins, dacă ne uităm la cerințele acelor vremuri și evoluțiile din următorii 30 de ani. Câștigarea libertății este un obiectiv deseori subestimat, dar a făcut posibile multiplele evoluții. Tranziția nu s-a încheiat, din păcate, vedem cum calitatea democrației merge pe un trend descedent de mai bine de un deceniu în România. Cei care au profitat ilegitim și ilicit din tranziție încă nu au fost făcuți răspunzători în fața nimănui. Apoi mai este punctul de care ne vom aminti în curând în decembrie, anume că Dosarul Revoluției a fost și este o farsă. Nu mai spunem că lipsește o evaluare obiectivă situației revendicărilor. S-ar putea să constantăm că multe dintre ele rămân valide, evident cu schimbarea planurilor temporale. Nu mai spunem că adevărații pierzători ai tranziției au fost uitați .

Vom depăși 1.300 de morți cauzate de COVID-19 în România încă din prima treime a lunii decembrie 2020. Față de Revoluție, acum nici măcar nu reușim să avem pe agenda publică o simplă întrebare: cine va răspunde pentru toate abuzurile și greșelile din timpul pandemiei? Avem și alegeri în timpul pandemiei, parlamentare, care vor fi departe de a fi la standardele adecvate, indiferent ce vor spune câteva organizații. Mai mult, vedem cum ne pierdem drepturi electorale și cum România s-a împărțit în cetățeni de gradul întâi și cetățeni de rangul doi. Cine va răspunde pentru abuzurile și greșelile din pandemie este o întrebare esențială pentru că mai bine de 50 de state de pe planetă au administrat și au făcut față pandemiei mai bine ca România. Unele dintre ele erau chiar mai puțin pregătite ca ceea ce se întâmplă în zona Carpaților și au reușit să învețe din mers. În schimb, preocuparea de aici a fost doar politica de capturare a instituțiilor statului, demagogia și populismul extrem, oportunitățile de combinații din bani publici. Este absurd ca după ce numeroase voci strigă din martie cu privire la inundația de măști neconforme să vină ministrul economiei să spună, nouă luni mai târziu, că peste jumătate sunt într-adevăr neconforme. Despre prețul lor, cu altă ocazie.

Statul, căci despre ceea ce numim stat este vorba, cu toate brațele sale politice, administrative, economice și științifice, a eșuat pe toate fronturile în limitarea efectelor pandemiei. Statul protector, despre care francezii vorbesc cu mândrie și care încurajează acțiunea publică responsabilă în Hexagon, statul protector nu există în România. În schimb, avem statul jecmănitor – atunci când îți cere dosare cu șină pentru orice serviciu, atunci când oferă pe principiul primul venit, primul servit sprijinul pentru limitarea efectelor socio-economice ale pandemiei, atunci când reglementează după ureche și în interesul partidului, atunci când prin vocea ministerială ne spune că suntem toți vinovați pentru pacienții morți din cauza incendiului de la secția COVID-19 de la Piatra Neamț, atunci când justiția este transformată într-o glumă nesărată, atunci testele de COVID-19 se fac în funcție de interese politice și economice, contrar recomandărilor OMS și ale Comisiei Europene. Decembrie 2020.

imagine: PIxabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *