De ce oaia ca brand de țară este o idee nepotrivită, oricine ar propune-o

De ce oaia ca brand de țară este o idee nepotrivită, oricine ar propune-o

În esență, un animal ca brand de țară nu este o idee rea. Avem numeroase exemple în acest sens, cel mai bun exemplu poate fi vulturul american. Mai sunt alte țări care au o serie de animale ca simboluri naționale, reglementate în diferite forme, recunoscute oficial sau neoficial.

Problema nu este domnul care are în pix cinci milioane de euro buget de promovare a României a venit cu ideea unui animal, ci că animalul reprezentativ ales a fost oaia. De ce? În general, animalul selectat ca animal național sau ca element de „brănduire” națională are o serie de calități, se remarcă cu ceva considerat pozitiv: agilitate, forță, viteză, frumusețe, eleganță. Alterior, sunt alese ca animale de brand național o serie de specii specifice locului (vezi cangurul în Australia).

Oaia se remarcă prin toleranță. Nu zic că nu ar fi un simbol pentru națiunea română, căci se vorbește destul de mult despre zicala „capul plecat, sabia nu-l taie”, deși aș putea spune că, dacă s-ar organiza o consultare populară pe tema oii ca brand național, lumea să nu fie de acord cu această propunere. În plus, exemplele istorice arată destul de bine de ce oaia nu este specifică: folosești o oaie ca brand pentru o țară care are o istorie și o serie de mituri barbare, de o violență de nedescris? Vlad Țepeș, Dracula, perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, teroare stalinistă, condamnarea la moarte unui lider politic în fața echipei de tragere în ziua de Crăciun și nu numai. O problemă de neadecvare.

Veți vedea ca animale utilizate în creionarea brandului de țară:

  • animale reale: cocoșuș galic (Franța), leul, bulldogul, lebăda, uliul (Regatul Unit), lupul (Turcia), elefantul (Thailanda), gazela (Africa de Sud), emu, cangurul (Australia), leopardul (Rwanda), barza, bizonul (Polonia), panda (China), calul canadian, castorul nord-american (Canada)
  • animale fictive: , phoenixul (Grecia), unicornul, dragonul galez (Regatul Unit), dragonul chinezesc (China).

Între toate aceste exemple, își găsește locul oaia. Nu. Problema nu este folosirea unui animal, ci folosirea oii.

Este și problematică găsirea unui animal specific României. Am putea merge cu râsul, cu cocoșul de munte, cu caii sălbatici. Alte variante nu oferă consistență și coerență alegerii: ursul, deși găzduim o importantă populație, duce cu gândul la Rusia (plus că mai sunt și alte state care îl folosesc), lupul este folosit de alte state, zimbrul este utilizat de alții ș.a.m.d. Am putea merge inclusiv pe animale fictive, basmele românești oferind câteva exemple.

oaie oaia camera
sursa imagine: sheep/Shutterstock.com

A doua problemă a oii este ceea ce reprezintă în peisajul dezvoltării umane. Oile și caprele sunt specifice popoarelor pastorale, rurale, nomade. Populația de pe teritoriul actual al României era o astfel de populație. Faptul că peste 40% dintre cetățeni locuiesc în mediul rural nu este un argument în selectarea oii ca brand național – aici nu intru în explicație.

Problema este că vrem să mergem pe repede-înainte pe calea dezvoltării și să ieșim la export cu un simbol al nedezvoltării, al subzistenței și al transhumanței. Mai mult, sunt multe alte popoare care au motive mai bune să aleagă oaia ca brand național, motivele pot fi socio-economice sau religioase. Aceste alte țări au fundamente mai bune pentru a construi un brand național pornind de la oaie. Eu, de exemplu, când mă gândesc la alte zone care pot alege cu încredere oaia mă gândesc la Asia Centrală, la Orientul Mijlociu.

Cred că alegerea frunzei a fost o alegere nefericită pentru România, dar mai cred, în același timp, că un brand național se conturează un timp. Sunt împotriva schimbării acestui simbol din cinci în cinci ani (deși s-ar putea să fie vreo 7-8 de când avem frunza) sau de fiecare dată când se schimbă partidul/coaliția de guvernare.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!