De ce nu voi mai scrie nimic despre politica internă

De ce nu voi mai scrie nimic despre politica internă

M-am gândit să reduc aprecierile la adresa dinamicii politicii interne pentru câteva luni. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani depășește absurdul, atât prin nepăsarea și amatorismul forțelor politice, cât și prin construcția unor subiecte false.

România are un nou guvern care poate rezista cel puțin doi ani ani. Nu avem de ce să ne dorim să eșueze, deoarece ar însemna o serie de ani pierduți pentru fiecare dintre noi. Are un program de guvernare acceptabil, acum mai trebuie să depășeasca faza în care își concentrează atenția pe distrugerea principiilor statului de drept. Și, nu în ultimul rând, să aibă o perspectivă pe termen lung, inclusiv în zona de finanțe publice.

Sper să își îndeplinească obiectivul de a ajunge în prima jumătate a economiilor europene în 2020 și să aibă succes în atingerea celor trei direcții amintite de prim-ministru în discursul susținut în Parlamentul României: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei.

Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Băncii de Dezvoltare a României pot contribui la începerea acestor investiții care pot schimba fața României sau pot reprezenta un eșec major. Depinde doar de seriozitatea coaliție de guvernare și de reacția societății civile la posibilele derapaje (reale) succesul acestor proiecte.  Avem atât exemple pozitive, cât și exemple negative în astfel de proiecte.

Nu voi continua enumerarea problemelor din discursul susținut în Parlamentul României, în special neînțelegerea faptului că prim-ministrul nu răspunde doar în fața partidului într-un regim democratic.

Sunt printre cei care au citit programul de guvernare și sper că acest guvern va reuși să aibă și un plan pe termen mediu și lung, în frunte cu o planificare bugetară multianuală și un plan de răspuns pentru posibile scenarii de criză.

Totodată, are datoria de a responsabiliza și moderniza multe instituții, instituții despre care vedem acum la ce nivel de neprofesionalism și înapoiere au ajuns. Iar acest lucru nu se poate face fără persoane responsabile la locul potrivit, fără transparență și fără o implicare critică a societății civile. Poate ar fi necesar inclusiv înființarea unui sistem anonim pentru încurajarea avertizorilor  și denunțătorilor tip „whistleblowers”. Cazurile recente din Ministerul de Interne au arătat că este nevoie de așa ceva.

Sunt necesare și rapoarte trimestriale transparente ale tuturor persoanelor care ocupă o funcție politică (fie că sunt puși politic, fie avansați din cadrele administrative), nu doar pseudo-evaluări la partid. Și sper să nu fie un guvern condus de un prim-ministru marionetă, așa cum a lăsat impresia în ultimele săptămâni.

Guvernometrul” disponibil pe site-ul Factual.ro oferă o imagine de ansamblu asupra promisiunilor, iar în prezent, după un an, arată o imagine dezastruoasă a activității de guvernare, cu 9% din promisiuni realizate și încă 6% în plan de realizare. În ritmul acesta, îmbătrânim îndatorați și tot cu 45 de km pe oră vor circula trenurile.

Altfel spus, sper să fie îndeplinit programul de guvernare în limitele expuse mai sus, sper să fie un guvern care să reia și alte teme și propuneri din societate, dacă tot își propune mai multă europenizare, și, nu în ultimul rând, să își găsească o opoziție serioasă, care să vină cu soluții, să critice minusurile și să renunțe la circ. Acord cele șase luni de grație.

cabinet ministri
sursă imagine: gov.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.