De ce nu ar trebui să doarmă noaptea Iohannis?

De ce nu ar trebui să doarmă noaptea Iohannis?

klaus iohannis

  1. Vine suspendarea. Dacă PSD va ajunge la guvernare, Klaus Iohannis riscă să fie suspendat, asta în cazul în care nu ajunge la o înțelegere cu Liviu Dragnea. Problema mai departe, dacă ajunge la o înțelegere, este că Liviu Dragnea își pune la bătaie funcția din PSD. Teoretic, blatul este posibil: un dosar în minus pentru Dragnea, doi ani de mandat în plus pentru Iohannis. Victime colaterale: disciplina bugetară, statul de drept, imaginea României și bunul simț. Plus faptul că Iohannis va ajunge cel mai mare eșec prezidențial din istoria României, văzut așa din toate colțurile lumii, nu doar din țară. Chiar și așa, nu va rămâne nicio garanție că Iohannis nu va fi suspendat, iar în cazul suspendării nu îl va salva nimeni, nici măcar susținătorii dreptei românești.  Eu tot mă gândesc de ce ar face o persoană de dreapta campanie împotriva suspendării lui Iohannis, după ce Iohannis luase apărarea Antenei 3 acum ceva timp. Iar dacă Iohannis va fi suspendat, următorul președinte va fi pus tot de PSD.
  2. Trebuie să își anihileze posibili competitori electorali pentru 2019. În cazul PSD, există vreo 10 persoane care pot candida oricând pentru președinție. Dreapta, în schimb, nu are decât foarte puține nume acum, îngrozitor de puține, vreo patru-cinci. Dacă nu va dori să iasă pe ușa din spate a istoriei, Iohannis va trebui să candideze pentru un nou mandat. Dar pentru asta trebuie să nu aibă competitori de pe dreapta. Deocamdată, singurul partid care nu îi poate da competitori electorali este PNL. Problema e că există și în PNL probleme referitoare la sprijinul pe care Iohannis l-a oferit după alegeri: Alina Gorghiu președinte și un nou partid care să le ia voturile – USR, iar resursa umană prezidențiabilă în PNL lipsește cu desăvârșire. În schimb, Iohannis poate să se repună pe lista candidaților. Va fi greu de resuscitat, având în vedere că vor fi mai multe nume pe dreapta care vor candida, fiecare cu propria mașină politică (în PSD, cei 10 stau la coadă și sunt puși în funcție de context, în opoziția PSD este competiție), însă are o șansă, șansa de a nu fi etichetat ca cel mai slab lider din istoria România. Dar trebuie să joace, deci are nevoie de un guvern care să se lupte cu PSD și cu Parlamentul României, dominat de PSD, dominație pentru care tot Iohannis este vinovat cu experimentul tehnocrat. Așadar, trebuie să își crească și imaginea publică, dar și să își anihileze competorii de pe dreapta. Dacă nu va reuși vreuna din aceste condiții, nu va mai fi președinte după alegerile prezidențiale din 2019. Însă precondiția eliminării prezidențiabililor de pe dreapta este să crească în rândul electoratului pe care l-a pierdut după ce a fost ales. Și nu va reuși să facă asta dacă PSD va deține guvernarea sau dacă va avea un hanou „Cioloș” ca prim-ministru.
Copyright imagine:  Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!