De ce ne pasă de Iran? De la covoare persane la rachete balistice

De ce ne pasă de Iran? De la covoare persane la rachete balistice

Cu ocazia celebrărilor care marchează aniversarea Revoluției Islamice, autoritățile iraniene au ieșit la înaintare cu un nou model de rachetă de croazieră. Modelul nou are o bătaie de 1.300 de kilometri, face parte din familia Soumar, necesită puțin timp de pregătire și poate zbura la o joasă altitudine. Unul dintre mesajele promovate de Iran, prin ministrul apărării,  menționează că racheta denumită Hoveizeh a lovit cu succes ținte aflate la 1.200 de kilometri. Desigur, racheta poate pleca de pe lansatoare mobile. (Reuters)

Distanța aeriană între cel mai vestic punct din Iran, Sīlū Ma‘qūl, Azerbaijanul de Vest, și Vama Veche, Constanța, România, este de 1.374 de kilometri, puțin peste limitele rachetei anunțate de autoritățile iraniene. Mai mult, dacă luăm în considerare cei 1.300 de kilometri, vom constata că Iranul are, teoretic, capacitatea de a ținti obiective aflate în apele teritoriale ale României.

Între provincia iraniană a Azerbaijanului de Vest și municipiul Constanța sunt aproximativ 1.500-1.550 de kilometri. Iranul are posibilitatea de a efectua teste balistice pe propriul teritoriu și pentru modele de rachete care ar putea nimeri ținte la 2.000 de kilometri fără a avea nevoie de colaborarea altor state. Se bucură, în această privință, de beneficiile geografiei. Este un stat care, de la vest la est, se învecinează cu Turcia și Pakistanul. Distanța față de București nu este mare – 2.355 de kilometri aerieni, cu vreo 300 de kilometri mai mult de cât București-Londra, dar mai puțin decât București-Madrid.

Acordul iranian, susținut în continuare de aproape tot globul, în afară de Statele Unite, nu a reușit decât să ofere un cadru pentru limitarea demersurilor pentru dezvoltarea de arme nucleare, prevederile referitoare la capacitățile balistice rămânând într-un regim mai relaxat de reglementare. Mai mult, ipotetic, există scenariul în care aceste tehnologii pot fi adaptate pentru a putea transporta arme nucleare.

Iranul a continua dezvoltarea programului balistici împotriva opoziției internaționale. Astfel de progrese înregistrate de Iran reprezintă un argument pentru consolidarea mijloacelor de apărare a României.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.