De ce MRÎ înșală opinia publică

De ce MRÎ înșală opinia publică

A apărut un nou partid pe scena politică din România, Mișcarea România Împreună. Nu este nicio surprindere privind numele sau abrevierea selectată, având în vedere că „este la modă” să fie folosite alte denumiri sau prescurtări: M10, MP, USR, Demos, Împreună, En Marche!, Ciudadanos, Podemos, M5S. De fapt, de aici ar putea să apară una dintre problemele noului partid: preia tot ce este la modă fără nicio reflecție critică.

Pare bine primit de principalele formațiuni politice, întrucât au fost puține reacții critice din partea celorlalte formațiuni politice sau altor actori. Reacția USR prin președintele său, Dan Barna, este demnă de un studiu de caz: „Suntem siguri că în perioada următoare vom găsi cele mai inspirate soluții de colaborare”. USR va fi partidul cel mai afectat de apariția pe scena politică a MRÎ, apoi PNL. În glumă, acum ar putea trei partide să pună pe afiș imaginea fostului prim-ministru Dacian Cioloș: PNL, USR și MRÎ. Procentele lor cumulate vor rămâne tot acolo, undeva la 30%.

De la „salvăm România” la „schimbăm România” nu este o distanță prea mare, motiv pentru care readuc criticile pe care le-am adus și USR-ului în ultimii doi ani. Și, în cazul USR, am avut dreptate. Au ajuns în Parlament, dar rezultatele întârzie să apară. Au ajuns în consiliilor locale din București, dar rezultatele întârzie să apare. Au declanșat o campanie populistă privind „penalii” din funcții publice, o campanie pentru o inițiativă neconstituțională și care vulnerabilizează regimul drepturilor și libertăților cetățenești.

MRÎ continuă pe acest drum care vulnerabilizează percepția cetățenilor față de principiile democratice. Strategia „crizelor profunde” este una des întâlnită în cadrul mișcărilor autoritare. E simplu să avem o criză și apar, prin miracol, unii cu soluția salvatoare. Și mai simplu este să induci ideea unei crize. Da, sunt o serie de probleme, dar nu le vom rezolva peste noapte, la fel cum nici discuția despre „instituții deturnate” sau „dependență politică” nu poate fi diagnosticată în șase rânduri de manifest politic.

Sunt îngrijorat când citesc câteva afirmații ale principiilor pe care se bazează MRÎ. Ce înseamnă „un echilibru corect între libertate și dreptate”? De când sunt aceste două valori opozabile? Nu îmi amintesc ca un partid dedicat principiilor democratic să își pună această problemă. Mai mult, aflu din manifest că „viciul de fond al societății al societății românești” este creat de/prin „instituțiile, cutumele, practicile sociale” din România. MRÎ reușește în același manifest să critice instituțiile locale și pe cele împrumutate.

Deși MRÎ spune că își dorește să plaseze România în rândul democrațiilor liberale, multe idei promovate sunt profund anti-liberale: respingerea individualismului în baza unor considerații etice, considerarea politicienilor și a funcționarilor public ca prestatori de servicii de reprezentare și guvernare, obsesia „corupției endemice”, ideea supunerii totale fața statului de drept („respectarea statului de drept de către orice persoană” ca o condiție fundamentală a unei democrații consolidate), asumarea deținerii „adevărului”, impunerea „lecției modestiei”, etc.

Dar mai sunt câteva răspunsuri pentru care MRÎ trebuie să ofere răspunsuri cât mai clare. Dacian Cioloș și grupul care conduce MRÎ au fost la guvernare între noiembrie 2015 și ianuarie 2017, însă lipsesc rezultatele după an de guvernare. La fel cum lipsesc direcțiile noului partid. Pe cine vor taxa mai mult pentru a asigura serviciile publice pe care le promit? Cum vor asigura reforma promisă a instituțiilor publice, căci inclusiv Partidul Comunist Român a promis astfel de măsuri? Ce instituții trebuie reformate și cum? Ce înțeleg prin „corupție” și prin „stat de drept”? Cum se poziționează în politica externă? Care sunt limitele cooperării internaționale?

Și, în final, rămân problemele fundamentale ale Guvernului Cioloș: „băieții deștepți” ai Guvernului Cioloș, afacerea „Cumințenia Pământului”, cățărarea pe protestele în urma Colectiv…

sursa imagine: fb.com/MiscareaRomaniaImpreuna

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *