De ce Italia va continua să fie „bolnavul Europei”?

De ce Italia va continua să fie „bolnavul Europei”?

Există mai multe Italii, iar decenii de-a lungul conducerea politică și economică nu a reușit să crească nivelul de convergență între acestea. Mai mult, decidenții principali proveneau din aceleași zone.

Mai mult, suntem în situația în care acum sunt obținute scoruri electorale astronomice de un partid care se numește chiar Liga Nordului. Acum, Italia are un nou prim-ministru, teoretic un tehnocrat, fostul guvernator al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Dar va fi o guvernare pentru Italia pentru o Italie?

Mario Draghi, deși a pornit în cariera publică de pe poziția unui economist remarcabil, nu are nicio legătură cu varianta Italia reală, cea care întâmpină dificultăți și nu poate structural deveni în câteva decenii identitică cu zona Lombardiei și a Piemontului. Iar poziționarea politică în rândul stângii liberale, derivată din autodescrierea sa economică, implicit cu valențe politice, ca socialist liberal nu îl va ajuta. Doar dacă vedem că ultima organizație pe care a condus-o a promovat doar politici care avantajează direct 1% din populație, iar de la restul sunt redistribuite resurse către top, putem intui câteva probleme.

Apoi mai este o problemă de experiență politică. Este descris ca având o experiență politică semnificativă, dar aceasta este limitată la Trezoreria Italiei, Banca Mondială, Banca Națională a Italiei, Consiliul de Stabilitate Financiară, Goldman Sachs și Banca Centrală Europeană. Mult succes într-un mediu în care politica și guvernarea nu înseamnă doar guvernananță macroeconomică.

În încheiere, rămâne întrebarea esențială legată de distribuirea fondurilor de redresare: vor merge tot către cele mai dezvoltate regiuni, nu? Statistic, oricum acestea sunt cele mai afectate, celelalte fiind slab capturate de statistici.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *