Dar acești oameni cum au ajuns la înghesuială acolo?

Dar acești oameni cum au ajuns la înghesuială acolo?

Cazul I: Nunta cu 350 de invitați carantinați

Când voia să plece în nunta de miere, o mireasă a descoperit că era pozitivă COVID-19. La nunta sa de peste weekend au luat parte vreo 350 de invitați, deși reuniunile de asemenea anvergură încă sunt interzise. În mod normal, invitații trebuie să se carantineze acum. Poliția din Bihor spune că a deschis dosar penal. Rămâne să vedem dacă vor investiga la fel ca în cazul botezului unui personaj din nomenclatura PNL.

Nunta cu 350 de participanți nu a avut loc într-un loc ascuns. Nici vorbă, ci la o sală de evenimente din municipiul reședință de județ. Așadar, se cunoaștea și se auzea. 356 de invitați nu sunt de ici-colo. Nici măcar nu era orice nuntă, ci a fiului fostului șef al Poliției Bihor. Practic, era nunta unora de la care te-ai aștepta într-o țară normală să fie primii care să aibă în gând legea și pericolul infectării. DSP-urile din vreo două județe aleargă acum după invitați.

Dacă ne gândim la faptul că au trecut vreo patru zile de la minunatul eveniment, putem să avem câteva scenarii privind multiplicarea răspândirii virusului. Hora și covidul fac echipă bună.

Cum este organizată o nuntă mare cu oameni de stat de anvergură la nivel local și rămasă necunoscută publicului larg și dincolo de lege rămâne o mare întrebare.

Cazul al II-lea: Pelerinajul de la Sf. Parascheva

La Iași, s-a proclamat victoria. „Oamenii i-au învins pe jandarmi și au reușit să ajungă la moaștele Sfintei Parascheva”, spune o publicație ultraconservatoare. Aflăm că jandarmii i-au lăsat până la urmă pe oameni să ajungă la moaște. Desigur, neorganizat. Mai aflăm că participă câteva mii de participanți din toată țara.

Sunt de acord cu pelerinii că decizia participării doar a pelerinilor din Iași este de-a dreptul absurdă. Cheia trebuia să stea în organizare, în participarea civilizată, așa cum a fost cu distribuirea luminii de Sf. Înviere. Într-o săptămână se puteau organiza și cozi de un kilometru fără probleme, era nevoie de o colaborare loială între stat și biserică. A lipsit din ambele părți loialitatea.

Nu a fost așa de această dată. Departe de a vorbi de o așteptare organizată, ordonată, pregătită. Putem să ne uităm prin comparație nu numai la exemplele anterioare de aici, ci și la ceea ce s-a întâmplat la Ierusalim, la Mecca, la Vatican sau la Fatima acum. La Iași a fost dezorganizare totală, iar lui SARS-COV-2, vedeta acestui an, îi place dezorganizarea.

Și în acest condiții, avem câteva întrebări: cum a fost posibilă dezorganizarea contrară respectării măsurilor epidemiologice în așteptare la Iași? Cum au ajuns atât de mulți participanți din întreaga țară, în condițiile în care aveam deja o anunțată decizia de restricționare la nivel de municipiu? Chiar nu au nimerit niciun filtru prin atâtea județe prin care au trecut? Refuz să cred că toți au venit cu mașinile personale și nu au primit nicio întrebare până în fața Catedralei. Cum au fost învinse autoritățile care aveau o misiune acolo? Sunt întrebări la care nu am un răspuns, deși avem instituții plătite să asigure ordinea publică, să asigure libertatea religioasă, să asigure culegerea de informații, să ofere soluții.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.