Cuvintele au putere. 10 cauze de protecție a drepturilor omului pentru care poți acționa

Cuvintele au putere. 10 cauze de protecție a drepturilor omului pentru care poți acționa

În fiecare decembrie, Amnesty International desfășoară campania globală „Write for rights” („Scrie pentru drepturi”). Campania promovează o serie de cauze din domeniul drepturilor omului pentru care este nevoie de acțiune.

Milioane de oameni din întreaga lume se înscris în acest demers prin redactarea unor scrisori către guverne și decidenți din zone în care sunt încălcate drepturile omului, prin scrisori de sprijin pentru victimele abuzurilor, prin semnarea unor petiții online și în pe hârtie, prin mesaje în social media, emailuri și nu numai.

Este cel mai mare eveniment anual din zona drepturilor omului, iar impactul acestuia este vizibil. Activiști sunt eliberați, ancheta sunt pornite, legi abuzive sunt schimbate, mecanisme de protejare a drepturilor omului sunt instaurate și nu numai.

cover

10 cazuri sunt scoase în evidență în acest an, respectiv pentru:

  • sprijinirea lui Clovis în lupta pentru protecția mediului în Madagascar;
  • protejarea mai multor persoane în fața hărțuirii și abuzurilor autorităților polițienești în Jamaica și demararea mecanismelor justiției;
  • investigarea asasinării lui Xulhaz în Bangladesh;
  • oprirea guvernului finlandez din acțiunile de discriminare a persoanelor transgender;
  • oprirea persecutării politice și intimidării lui Ni Yulan și familiei sale în China;
  • sprijinirea activiștilor pentru drepturilor omului palestinieni Issa și Farid în Israel;
  • eliminarea capetelor de acuzare asupra lui Hanan în Egipt, arestată pentru căutarea soțului dispărut;
  • eliberarea lui Mahadine și oferirea tratamentului medical de care are nevoie în Chad;
  • recunoașterea și protejarea populației indigene MILPAH în Honduras;
  • justiție pentru Taner și grupul Istanbul 10 în Turcia, incluzând eliberarea acestora și eliminarea capetelor de acuzare.

Sunt zece campanii care pot fi sprijinite în această perioadă prin acțiune în social media și în viața reală. Detalii despre acestea și posibilitatea de a semna online petiții sunt disponibile la această adresă. Totodată, mai multe informații despre campanie și activitățile de advocacy desfășurate la nivel global sunt disponibile acolo.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *