Cursuri gratuite disponibile online

OpenCulture.com a publicat o listă cu 750 de cursuri gratuite ale unor universități de top oferite online. Domeniile care sunt disponibile sunt diverse, putând găsi subiecte aparținând de:

 • Drept;
 • Limbi străine;
 • Filosofie;
 • Media;
 • Științe politice;
 • Religie;
 • Sociologie;
 • Științe;
 • Business;
 • Arte;
 • Arhitectură;
 • Economie.

Lista întreagă, alături de metodele prin care le puteți accesa (podcast, YouTube, mp3, feed etc.), o puteți găsi aici. Desigur, conținutul este în limba engleză, dar în majoritatea cazurilor este superior calitativ față de ceea ce veți găsi pe la noi.

Despre acest subiect, pot spune că se poartă foarte multe discuții privind rolul lor benefic sau nu. Factorii educaționali sunt direct implicați în crearea și administrarea acestor dezbateri. Ținând cont că apariția acestora în mod public pentru milioane de studenți a apărut începând cu acum doi ani, sunt curios care va fi rolul lor în 2015.

Eu m-am înscris la un curs „Conditions of War and Peace”, susținut de un profesor de politici internaționale de la Universitatea din Tokyo, ce va începe în octombrie. Sunt curios cât de mult mă va ajuta conținutul acestuia. Îmi va ocupa cam șapte ore pe săptămână timp de patru săptămâni.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Cursuri gratuite disponibile online”

 1. Mi-a povestit un prieten acum ceva timp despre un site similar însă nu am cercetat foarte mult. Aşa că, întrebarea mea e: îţi oferă un soi de certificare să vadă şi alţi potenţiali parteneri sau angajatori că tu chiar ştii anumite lucruri în urma participării la curs?

  1. Unele iti ofera, majoritatea nu. In curand, voi posta un articol si despre Coursera, unde, din cate am citit pe fuga, se primește si o posibila certificare. Mai exista si Khan Academy si inca cateva cursuri tinute separat de diferiti profesori.

 2. Despre Coursera iti pot da mai multe detalii. Am aproape un an de cand ma inscriu la cursurile lor. Tine foarte mult de tine daca te poti tine de programul pe care il impun profesorii. Sunt intr-adevar exact ca la facultate. In fiecare luni profesorul posteaza cateva filmulete in care iti vorbeste despre materie si apoi ai lecturi suplimentare pe care sa le parcurgi. Unii au si teste de verificare saptamanale pe care trebuie sa le dai si care,,, conteaza pentru nota finala pe care o obtii la curs. Cursurile tin intre 4-10-12 saptamani si sunt gratuite. Certificarea pe care o poti obtine la finalul cursului se acorda numai daca ai intrunit toate criteriile solicitate de profesori si ai obtinut o anumita nota.(undeva peste 6; unii au si standarde mai ridicate – cel putin 9). Ideea este ca nu este recunoscut acest certificat pentru ca identitatea ta nu este verificata si in niciun caz nu semnezi vreo fisa de inscriere la facultatea care sustine acel curs. Ce au introdus ei de curand – cam de 3 luni, este posibilitatea de a fi verificata identitatea ta de fiecare data cand sustii testele/verificarile, astfel garantandu-se ca tu esti cel care a trimis raspunsurile si nu altcineva. In schimb, esti taxat, in mare parte am vazut ca taxa este de $50. Exista si posibilitatea de a cere sa fi scutit de plata taxei, dar numai in conditii speciale, motivand de ce vrei sa urmezi un curs, ce impact are el asupra ta/carierei tale si nu mai stiu daca trebuia sa faci si un fel de dovada ca nu iti poti permite sa platesti pentru curs.
  Oricum, cursurile sunt superbe. Exact ca intr-o sala de curs, majoritatea profesorilor fac si sesiuni live cu maxim 10 “studenti” prin google hangouts (unii chiar saptamanal, altii la 2-3 saptamani, in functie si de disponibilitatea lor). In plus sunt forumuri in care toti discuta intre ei, profesorii verifica forumurile si raspund daca au impresia ca este ceva neclar, in plus se mai fac si pagini de fb unde se discuta si mai pe larg despre si numai despre curs etc. Eu una am fost placut impresionata de comunitatea din coursera, unde ai sansa sa te intalnesti cu oameni din toata lumea, si sa afli lucruri noi, sa studiezi intr-o maniera diferita de cea din Romania.
  Merita! (p.s. nu exista limita de varsta! Oricine stie engleza/ franceza/ spaniola se poate descurca) – Asta pentru ca peste 70% din cursuri sunt tinute in engleza. Exista de curand 2-3 luni si cateva cursuri tinute in franceza si spaniola, chiar am vazut si unul in japoneza sau chineza.
  Spor la studiat!

Comments are closed.