Cum sprijină Comisia Europeană cetățenii fără un loc de muncă din cauza crizei?

În acest ultim articol din campania Blogger European, voi vorbi despre Fondul European de Ajustare la Globalizare, prescurtat FEG, un instrument care sprijină inserția pe piața muncii în statele Uniunii Europenea lucrătorilor concediați datorită crizei economice și globalizării.

FEG în 2012

În anul 2012, conform unui raport făcut public recent de Comisia Europeană, FEG a ajutat 15 700 de lucrători aflați în situația de a nu avea un loc de muncă datorită celor două motive expuse mai sus.  Prin Fondul European de Ajustare la Globalizare, au fost oferiți peste 73,5 milioane de euro pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din 11 state membre, printre care și România (Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Spania și Suedia). Această sumă a fost completată de 51,7 milioane de euro proveniți din bugetele naționale.

Ce tipuri de măsuri sunt sprijinite de FEG?

După cum am precizat pe scurt mai sus, FEG sprijină măsurile concrete de integrare pe piața muncii și se bucură de posibilitatea de a fi folosit pentru situații specifice. Practic, prin FEG se pot finanța, conform comunicatului trimis de Reprezentanța Comisiei Europene în România, acțiuni care au ca scop:

  • activități intensive și personalizate de asistență pentru căutarea unui loc de muncă,
  • diverse tipuri de activități de formare profesională, de perfecționare și de recalificare,
  • stimulente și alocații provizorii pe durata măsurilor active,
  • sprijinul pentru crearea de întreprinderi,
  • mentoratul,
  • precum și sistemele publice de ocupare a forței de muncă.

Viitorul Fondului European de Ajustare la Globalizare

Fondul European de Ajustarea la Globalizarea va fi accesibil și în cadrul multianual 2014-2020. S-a ajuns la un acord privind un nou regulament în luna octombrie a acestui an, domeniul de aplicare lărgindu-se pentru lucrătorii concediați datorită persistenței crizei economice și financiare mondiale, lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe o perioadă determinată și pentru cei care desfășoară o activitate independentă, precum și pentru tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare din regiunile cu rate ridicate ale șomajului în rândul acestora.

Mă uit la România, țara cu o rată a șomajului în rândul tinerilor printre cele mai mari la nivelul UE, și mă gândesc că, în urma unei acțiuni dintre autoritățile locale și sprijinul prin FEG, mii de tineri ar putea beneficia de sprijin pentru integrarea pe piața muncii.

Astfel, vedem un alt avantaj de care beneficiem ca cetățeni europeni. Pe lângă drepturile standard cu care ne-am obișnuit și pe care le folosim din plin (libera circulație, protecție consulară în aceleași condiții, stabilirea cetățeniei în alt stat european), avem dreptul ca prin intermediul comunității noastre să accesăm diferite măsuri care ne îmbunătățesc viața zi de zi.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

*imagine cover facebook.com/EuropeanCommission;

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.