Cum se vede vizita lui Timmermans de la Antena 3?

Cum se vede vizita lui Timmermans de la Antena 3?

Antena 3 prezintă comentariile lui Frans Timmermans venit în România. Din ceea ce transmit aceștia, vicepreședintele Comisiei Europene confirmă ceea ce spun și ei.

Au fost prezentate secvențe din declarațiile de presă ale lui Frans Timmermans, despre separația puterilor în stat și despre MCV, urmate de o poveste în care Europa și pune speranța în „penali”. Apoi, s-a trecut la prima parte a emisiunii, un interviu al ministrului muncii privind mărirea unor pensii și salarii.

Redau burtierele, alături de câteva completări personale.


Afirmație: „Frans Timmermans nu o salvează pe Kovesi”

Comentariu: Frans Timmermans nu a comentat mandatul procurorului-șef al DNA. Nu a făcut aprecieri comentarii și nici nu avea cum să facă. În schimb, a spus că problemele justiției trebuie să se rezolve în interiorul sistemului de justiției, afirmație despre care realizatorul emisiunii a amintit că este corectă pe fond, dar „care în realitate nu stă în picioare”.

Afirmație: „Daună totală pentru staliniști”

Comentariu: Afirmația  venit pe fondul unor explicații privind așteptările „staliniștilor”. Nu știm cine sunt staliniștii, nu a fost făcut în fragmentul precizat niciun comentariu în care să se precizeze cine sunt staliniștii. Putem înțelege prin staliniști diferite elemente: opoziția, societatea civilă pro-europeană. Cu toate acestea, sunt referințe la „suveranitate”, la „propaganda Securității”, discursul moderatorului merge în direcția unei aparente practici europene prin care miniștrii justiției concediază șefii procurorilor.

Afirmație: „Europa își pune speranțele în doi penali”

Comentariu: Cei doi „penali” amintiți sunt Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internațional, și Silvio Berlusconi, președintele Forza Italia. Speranțele la care se referă sunt, pe de o parte, o serie de speculații apărute în presa germană și în alte publicații privind un posibil rol al lui Lagard la nivelul conducerii Comisiei Europene, pe de altă parte, revenirea lui Silvio Berlusconi în prim-planul politicii din Italia ca alternativă la „extremiști”.

Afirmație: „Planul lui Merkel cu o penală”

Comentariu:

Afirmația a fost amintită ca fiind o preferință a lui Merkel, iar Merkel, când își propune ceva, duce la îndeplinirea, o abordare problematică din punctul meu de vedere. Despre Christine Lagarde, aceasta este din 2011 la conducerea FMI, realeasă prin consens în 2016 pentru un nou mandat de 5 ani la conducerea FMI. Tendința este ca lumea să plece de la nivelul Comisiei Europene spre alte zone (Banca Mondială, FMI, politică națională, etc.), iar Lagarde mai are trei ani până își încheie mandatul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu o văd ca o afirmație realistă.

Despre caracterul „penal” al președintei FMI, aceasta a fost găsită vinovată la sfârșitul lui 2015 de neglijență în serviciu în cadrul unui caz din momentul în care fusese ministru de finanțe în Franța. Nu a făcut apel. De ce a fost acuzată Lagarde? Primul lucru a fost că în acordul respectiv a preferat soluționarea disputei prin intermediul unei curți de arbitraj private în dauna sistemului de curți, situație în care a fost găsită nevinovată. Al doilea lucru a fost că nu a contestat rezultatul pronunțat de curtea de arbitraj, chiar dacă statul avea motive solide pentru contestarea rezultatul. Aici, a fost găsită vinovată de „neglijență”.

Pentru cei care nu își amintesc, neglijența în serviciu era unul dintre articole pe care OUG13 le elimina din Codul Penal în 2017 în România.

Afirmație: „Penalul Berlusconi, speranța Europei”

Comentariu:

Într-adevăr, Berlusconi a revenit pe scena politică națională și europeană. Berlusconi este unul dintre rezultatele luptei anticorupție din Italia din anilor 1990, fiind peste două decenii în prim-planul politicii, dintre care nouă ani prim-ministru al Italiei.

La 70 de ani, Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală și a primit interdicția de a candida și de a ocupa orice post legislativ pentru șase ani.

În prezent, este președintele Forza Italia, partid majoritar în coaliția de centru-dreapta care se află pe primul loc în sondajele privind alegerile de pe 4 martie, deși, ca partid, Forza Italia are doar 15%.

Speranța Europei? Campania actuală a venit cu o agendă pro-europeană a principalelor trei partide. Berlusconi este și a fost un membru al unei formațiuni politice care este parte a Partidului Popular European, partid care deține în acest moment funcțiile cheie în UE. Un alt motiv pentru care este o speranță a Europei este că există câteva incertitudini privind poziția M5S.

Extremiștii despre care vorbește moderatul de la Antena 3 reprezintă M5S, un partid tânăr, populist, care militează pentru democrație directă, participare publică, politici sustenabile de mediu, cu o retorică împotriva clasei politice, care spune că politica nu trebuie să fie o carieră, iar penalii nu au ce căuta pe listele partidului.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *