Cum să nu te lupți cu COVID-19

Cum să nu te lupți cu COVID-19

În România, COVID-19 se remarcă doar prin dimensiunea afacerilor pe care le generează, mai puțin prin răspunsul asociat pentru limitarea răspândirii bolilor și funcționarea societății și economiei. Vedem acum câteva declarații monumentale ale decidenților, monumentale prin prostia acestora:

I. Discuția despre revenirea la școli

Decizia finală va fi luată într-o săptămână, pe 2 februarie, conform prim-ministrului Florin Cîțu. HotNews.ro a început deja să prezinte perspectivele de deschidere, în funcție de codul de culori privind situația epidemiologică la nivelul localităților.

Problema este că abordarea acesta este inutilă, ținând cont de modul în care se fac testările în România, ori mai bine zis nu se fac. Nu există testări de masă. Acum două zile erau aproximativ 25.000 de teste și vreo 2.700 de noi cazuri, deci undeva la peste 10%. Departe de obiectivul asumat de guvernanți de a avea 50.000 de teste. Trecem peste multiplele erori ce țin de testare care sunt considerabile și recunoscute de specialiștii de la nivel internațional.

Pe scurt, nu faci teste, nu ai COVID-19, relaxezi cu spor măsurile. Eventual nu mai duci nici oamenii la spital, iar rezultatele se pot calcula în câțiva ani pe urma excesului de decese din această perioadă.

II. Ridicarea restricțiilor din București

De la Tisa spre Vest, oricine ar fi spus gogomăniile transmie de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, ar fi plecat imediat de la post. Desigur, într-o asemenea țară interesul guvernului ar fi fost să nu contribuie la răspândirea bolii, să aibă criză de spitale și să sprijine persoanele vulnerabile în fața bolii. Aici, declarăm că suntem îngrijorați și ridicăm restricțiile. Nu voi comenta declarațiile, le găsiți aici, dar e bine de amintit că nu este un subiect noi și că legislația privind sănătatea publică din România nu se rezumă la acel HG care este subiect de ceartă între PNL și USRPLUS.

Despre partea cu operatorii HoReCa care ar fi dat autoritățile în judecată, să ceară daune și să câștige procesele, uităm esențialul: suntem într-o stare de alertă, ai un cadru legal care nu se rezumă doar la acel HG. Mai sunt și altele, dar nu ai cu cine să discuți.

III. Redeschirea grădinițelor

La Antena 3, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că grădinițele vor rămâne deschise indiferent de scenariu.

Uită însă că s-au schimbat câteva elemente fundamentale cu noua variantă de COVID-19: pe lângă populația standard, aceasta lovește mai mult în copii, este mai letală și se mișcă mai bine chiar și acolo unde vaccinarea surprinde prin eficacitate și deployment.

Pe scurt, executivul folosește datele din toamnă pentru a lua măsurile de iarnă-primăvară, chiar dacă sunt diferențe majore.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *