Cum actualizat nu înseamnă mereu sigur

Cum actualizat nu înseamnă mereu sigur

De obicei, îmi actualizeze programele pe care le am pe calculator sau pe care le folosesc în cloud. Unul dintre cele pe care le folosesc de vreo zece ani este CCleaner, un soft care mă însoțește peste tot. Îl voi folosi în continuare, chiar dacă a fost detectată o problemă importantă de securitate într-una dintre versiunile sale.

Pe 12 septembrie, a apărut știrea că două dintre versiunile produsului Piriform, printre care și versiunea CCleaner v5.33.6162, au fost „compromise de o manieră sofistică”. Firma care se ocupă de soft spune că vreo 2,27 milioane de persoane au folosit softul afectat, reprezentând cam 3% dintre utilizatorii săi.

Îmi notase prin vară să fac actualizarea către această versiune, doar că nu reușisem să fac această acțiune. Este un pic ironic cum, fiind up-to-date, eventual setat pe actualizare automată, riști să fii afectat, iar datele tale să ajungă în locuri nedorite.

Acum, asta nu ar trebui să fie o regulă. Actualizările, la fel ca momentele în care faci copii de siguranță, au devenit parte a rutinei noastre. Și e bine să le faci, la fel și copiile de siguranță. Recent am pierdut notițele de pe vreo câteva sute de volume după ce ebook readerul folosit m-a trădat – subiect despre care nu vreau să îmi amintesc prea des.

Trec acum la actualizare, întrucât softul de optimizare îmi este un bun prieten.

sursa imagine: fb.com/piriform

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *