Cu ce vine TTIP pentru România?

Am fost la lansarea unui raport cu privire la impactul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) asupra economiei României, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, la care au vorbit:

 • Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România;
 • Lucian Cernat, economist-șef, Directoratul General pentru Politici Comerciale, Comisia Europeană;
 • Florin Vodiță, secretar de stat, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului;
 • Andreea Paul, deputat, Camera Deputaților, Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci;
 • Lavinia Andrei, președinte, Terra Mileniul III;
 • Cristian Ghinea, director, Centrul Român de Politici Europene.

Acum că am spus cine au vorbit, mai spun că a fost un dialog, cel puțin la nivel de clivaj stânga-dreapta, foarte vizibil accentuat, în sensul că nu am văzut vreo dezbatere televizată care să ridice probleme la acest nivel. Desigur, au fost și câteva idei paralele, câteva cuvinte cu un puternic substrat ideologic, însă, în mare, dialogul a fost constructiv și a adus informații noi și utile.

Ce aduce în termeni macroeconomici TTIP României?

Raportul prezentat în cadrul mesei rotunde, realizat de Lucian Cernat și Csilla Lakatos, vine cu un efect pozitiv al acordului TTIP asupra economiei românești. Practic:

 • PIB-ul României ar putea crește cu 0,25% anual, suplimentar, după ce TTIP-ul va fi pus în aplicare concret1;
 • exporturile României către Statele Unite ar urma să crească cu 35%;
 • importurile României din US ar urma să crească cu 25%.

O privire de ansamblu asupra structurii relațiilor comerciale ale României cu Statele Unite indică faptul că principalele sectoare ca valoare comercială, la nivelul anului 2014, erau:

 1. mașini,unelte și echipamente de transport;
 2. produse industriale;
 3. produse chimice;
 4. minereuri și produse petroliere.

În cazul primelor două, exporturile României primează față de importuri.

O altă idee amintită în cazul dezbatere se referea la orientarea mai mică a României spre produsele americane, iar explicația principala ar putea fi localizarea, dar si numărul mic de firme implicate în comerțul bilateral.

flags ue us
sursa imagine: US & EU flags

Care sunt avantajele pe care le poate aduce TTIP?

Dat fiind că sunt mai multe idei amintite, le voi reda pe scurt:

 • soluții pentru ocuparea forței de muncă, atât pentru cea de nivel european, cât și de la nivel național;
 • crearea unui sistem unic de protecție a investitorilor2, mult mai strict decât diversitatea existentă în prezent; acesta ar aduce un plus transparenței și ar reduce apelul la măsuri extrateritoriale3;
 • creșterea competitivității pe piața și, înainte de asta, deschiderea unei piețe imense;
 • eliminarea barierelor tarifare și non-tarifare4;
 • reducerea cu aproximativ 25% a costurilor de conformitate.

Ar fi de menționat câteva aspecte precum faptul că România are printre cele mai puțin firme la nivel european implicate în comerțul bilateral cu Statele Unite. De asemenea, barierele contribuie la acest număr redus. De exemplu, în domeniul alimentar, a fost amintit doar cazul unei firme din Rîmnicu Sărat.

Care ar fi interesul României în afacerea TTIP?

Lăsând la o parte incertitudinea cu privire la o poziție clară de țară, interesele României se centrează pe dezvoltare, eliminarea barierelor tarifare și netarifare, susținea producătorilor români cu capacitate de export pe piața americană.

O să precizez și câteva viziuni sceptice, bazate pe lipsa reprezentanților români în dialogul privind TTIP și slabul interes. De asemenea, reprezentanții sindicali au amintit de vulnerabilizarea piețelor și au catalogat demersul ca fiind o variantă ocolitoare a unui demers mediat de OMC, care ar fi întâmpinat China, Rusia și alte modele.

 1. de menționat este creșterea economiei UE cu 0,5% după implementarea TTIP []
 2. în prezent sunt peste 1400 de acorduri bilaterale []
 3. de asemenea, România are vreo 82 de tratate care includ clauze tip ISDS, mult mai puțin stricte ca varianta propusă de TTIP-ul actual []
 4. în prezent, nu există cote unice cu privire la tarifele pe care trebuie să le asigure exportatorii europeni spre statele unite; mai mult, cele mai mari piedici pentru pătrunderea pe piața americană sunt netarifare []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.