Creșterea populației UE se datorează migrației

Creșterea populației UE se datorează migrației

Oficiul european de statistică Eurostat a publicat o actualizare a datelor cu privire la populația Uniunii Europene. În prezent, populația UE este de 511,8 de milioane de locuitori, în creștere față de anul precedent de 3‰.

Având în vedere balanța naturală relativ neutră (5,1 de milioane de morți și aproximativ la fel de mulți născuți), creșterea populației este datorată migrației. Putem spune că Uniunea Europeană a ajuns într-un moment în care doar migrația asigură creșterea demografică, cu 1,5 milioane de persoane.

sursa: Eurostat

Mai puțini europeni născuți față de cei decedați

Sporul natural al Uniunii Europene este relativ neutru procentual, însă în termeni absoluți, mai mulți europeni au murit față de cei care s-au născut anul trecut, bilanțul natural fiind de aproximativ -15.900 de persoane.

În șaisprezece state membre, populația a crescut, în timp ce în restul a scăzut. În topul statelor cu cele mai mari creșteri se află Luxemburg (+19,8‰), Suedia (+14,5 la mie‰), Malta (+13,8‰), Irlanda (+10,6‰), Austria (+9,5 ‰). Germania, Cipru, Danemarca, Regatul Unit și Olanda completează lista statelor cu cele mai mari creșteri ale populației rezidente cu procente cu peste 6‰.

Situația României în topuri, proporții și numere

România, în schimb, se află în topul statelor cu cele mai mari scăderi ale populației, cu -6,2‰. Înaintea României se găsesc Lituania (-14,2‰), Letonia (-9,6‰), Croația (-8,7‰) și Bulgaria (-6,2‰). Datele estimate de Eurostat indică o populație de aproximativ 19 638 300 de rezidenți ai României la 1 ianuarie 2017.

În privința natalității, cele mai mari rate sunt ale Irlandei (13,5‰), Suediei (11,8‰), Regatului Unit (11,8‰), Franței (11,7‰). La polul opus se află Italia (7,8‰), Portugalia (8,4‰), Grecia (8,6‰), Spania (8,7‰), Portugalia (9‰) și Bulgaria (9,1‰).

Statele cu diferențele cele mai mari între numărul născuților vii și numărul morților sunt Irlanda (+7,1‰), Cipru (+4,7‰), Luxemburg (+3,6‰), Franța (+3‰). La polul opus, Bulgaria (-6‰), Lituania (-3,7‰), România (-3,5‰), Croația (-3,4‰), Letonia (-3,4‰) și Ungaria (-3,2‰) sunt în topul sporurilor naturale negative.

 

Bilanțul indică că România a pierdut aproximativ 68,1 de mii de persoane numai ca urmare a sporului natural negativ, fiind născuți aproximativ 188,4 de mii de indivizi la aproximativ 256,5 de mii de morți. Dacă natalitatea a fost în 2016 de 9,6‰, mortalitatea a depășit-o fiind de 13‰. Diferența este de aproximativ 3,5‰ – spor negativ. Cu 13‰, România se află pe locul al patrulea în topul mortalității în Uniunea Europeană, fiind depășită doar de Bulgaria, Letonia și Lituania.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *