Coronavirus la 1 iulie

Coronavirus la 1 iulie

Sunt peste 10,3 milioane de cazuri confirmate de infectare cu SARS-COV-2 pe plan global în jumătate de an, jumătatea ușoară, raportate către Organizația Mondială a Sănătății. Dintre acestea, aproximativ 508.000 de persoane au murit. Coronavirusul este o problemă globală, prezentă în aproape toate teritoriile locuite

În România, informarea Departamentului pentru Situații de Urgență din 30 iunie indica 26.970 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu SARS-COV-2. Dintre acestea, 20.141 au fost externate (aproximativ 19.000 vindecați). Suceava, Municipiul București și Vrancea sunt în top 3 la capitolul numărul de cazuri confirmate. 1.651 de persoane raportate infectate din România au decedat până la acea dată. 205 pacienți erau la terapie intensivă, 890 în carantină instituționalizată și 61.840 de persoane sunt in izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Coronavirusul rămâne un pericol. Faptul că nu ții cont de riscurile infectării nu înseamnă că ești liber, simptomatic sau asimptomatic, să îmbolnăvești alte persoane. De aceea, depășirea acestui moment cu cât mai puține victime, dacă se mai poate vorbi de puțin când avem deja mii de persoane moarte, este un efort colectiv. Arătăm și cât de mult ne pasă de comunitate, cât de mult ne respectăm aproapele și cât de mult ținem la valoarea fiecărei vieți.

Pe lângă eforturilor personalului sanitar aflat în prima linie, este necesară colaborarea noastră pentru buna funcționare a măsurilor de prevenție1. Distanțare socială, igienă corespunzătoare, foloseară măștilor acolo unde este cazul. Nu este imposibil, chiar dacă este greu. Dar adăugarea unui zero suplimentar la numărul de decese arată cât de multă încredere avem în viitorul nostru. Arată dacă ne pasă de viitor.

Veți spune că de ce nu vorbesc despre testare. Da, testarea este o problemă. Se fac puține teste. Este inacceptabil ca la final de săptămână să credem că suntem în vacanță. Eroii pe care îi cinstim de Ziua Învierii nu erau în vacanță pe front. Se fac gafe. Da, se fac multe gafe de comunicare, începând cu „e doar un virus”. Nu am văzut până acum liderii importanți ai națiunii să își ceară scuze public pentru bagatelizarea amenințării și goana după anticipate la început de martie. Se comit abuzuri asupra drepturilor omului. Este important ca acestea să fie îndreptate, iar cei vinovați să plătească.

Este inacceptabil ca luni de zile spitalele să nu permită altceva decât accesul persoanelor cu coronavirus. Problema însă se numește proastă administrare, proastă pregătire, proastă coordonare. Nu are treabă cu COVID-19, ci cu cei care sunt în consiliile de administrație ale spitalelor, cu cei aflați în Ministerul Sănătății, ș.a.m.d. Se face profit de pe urma suferinței. Cei vinovați trebuie să plătească. Deja vorbim de reparații și de justiție. Povestea cu măștile la suprapreț și schemele de achiție sunt doar vârful.

imagine: Pixabay
  1. OMS publică constant materiale privind prevenția []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *