Corona-titluri în presa internațională

Corona-titluri în presa internațională

Le Monde citează secretarul general al OECD, spunând că este „a treia și cea mai profundă criză economică, financiară și social a secolului al XXI-lea”. Politologul Giorgio Agamben spune că „epidemia dovedește clar că starea de excepție a devenit condiția normală”. Nu lipsește întrebarea dacă este posibilă penuria alimentară.

Daily Mail are pe prima pagină o referință la declarația prim-mininistrului Boris Johnson din seara de 23 martie: „Boris Johnson anunță cel mai draconian lockdown din istoria britanică de pace și război: oamenilor le este interzis să iasă din casă cu excepția alimentelor, tratamentului medical, un exericțiu pe zi sau muncă esențială… sau poliția te va amenda”.

FAZ pune pe prima pagină problema asistenței persoanelor în vârstă, pe fondul plecării lucrătorilor din estul Europei acasă: „Și cine are grijă de bunica acum?”. Mai descoperim creșterea numărului de personae aflate în concedii medicale. Un corespondent are un articol din opinie în care atrage atenția asupra efectelor disproproționate în țările emergente și în curs de dezvoltare ale coronavirusului, un guvernele se confruntă cu problema blocării coranivursului și a riscurilor pentru foamete.

Washington Post ne anunță că s-au amânat Jocurile Olimpice de la Tokyo, în pofida eforturilor japonezilor de a fi gata la timp. Vor avea loc în vara lui 2021. Mai descoperim conflictele generate de mobilitatea internă în timp de coronavirus, în care locuitorii orașului se deplasează în comunitățile provinciale, luând cu ei și coronavirusul. Smartphone-urile sunt bune pentru supraveghere, inclusiv pentru a vedea distanța socială, iar algoritmii Facebook rămân principalele forte pentru cenzura legitimă a rețelei.

Spania a atins pragul de 500 de decese pe zi din cauza coronavirusului. Mai aflăm că guvernul spaniol amână creditele pentru persoanele afectate de virus, dar și că Organizația Mondială a Sănătății anunță că Statele Unite ar putea deveni următorul focar al pandemiei.

1,3 miliarde de oameni se adaugă obligațiilor de lockdown la nivel planetar. Este vorba de declarația făcute de Modi, prim-ministrul India, iar măsura are aplicare națională, se aplică de la miezul nopții și durează cel puțin trei săptămâni.

În Rusia, Moscow Times prezintă situația muncitorilor rămași captive pe aeroporturi și nu numai după închiderea frontierelor. Novaya Gazeta anunță închiderea restaurantelor și altor facilități, căci guvernul se pregătește de sosirea coronavirusului. Și acolo sunt problemele cu ventilatoarele.

newspaper
sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *