Corona-titluri în presa internațională (XV)

Corona-titluri în presa internațională (XV)

În Statele Unite, noile variante de COVID-19 atrag reguli mai stricte. Președintele Biden are în plan restricționarea călătoriilor necetățenilor care vin în Statele Unite din Africa de Sud. De asemenea, vor continua interdicțiile pentru călătoriile necestățenilor care vin din Europa și Brazilia, întorcând o încercare a președintelui Donald Trump de a elimina această prevedere.
Vaccinul chinezesc se îndreaptă spre a fi o țeapă politică. În multe locuri, nu ajunge mai repede decât s-a crezut și este și mai puțin eficient. De asemenea, campania de dezinformare a mass-mediei de stat cu privire la vaccinurile occidentale întâmpină dificultăți.

 

Într-un material despre falimentul afacerilor europene în timp de pandemie, New York Times se îmtreabă dacă strategia Europei de a proteja afacerile și lucrătorii cu orice cost va sprijini redresare sau lăsa economiile mai puțin competitive și mai dependente de stat.

Washington Post continuă într-o agendă hiper-partizană, având pe prima pagină niște materiale în care spune că lockdownurile guvernatorilor democrați nu au cauzat criza locurilor de muncă și anunțându-ne că Trump a avut 30.573 de afirmații false sau înșelătoare. New York Post ne anunță că un stat american și-a dezvoltat o tulpină foarte contagioasă. Tulpina din California s-ar putea să fie vinovată pentru creșterile recente de acolo, făcând parte din aceeași familie cu cea britanică.

 

Ipoteza unei a treia perioade de confinare divizează guvernul francez.
De asemenea, vaccinul proiectat de Institutul Pasteur este mai puțin eficace decât se credea. Institutul Pasteur încercase o formulă de vaccin bazat pe vaccinul contra rujeolei. Le Figaro are tot abandonul proiectului de vaccin al Institutul Pasteur pe prima pagină. Într-un decriptaj, ne anunță că virusul britanic este mai contagios și mai letal. Liberation nu are COVID-19 în prim-plan, ci evenimentele meteorologice extreme – jumătate de milion de morți în ultimele două decenii.

 

Secțiunea CheckNews, dedicată verificării informațiilor pentru combaterea știrilor false, corectează prim-ministrul care spusese că un milion de francezi au fost vaccinați. În realitate, este vorba de un milion de doze administrate. Vaccinarea cu BioNTech, de exemplu, are nevoie de două doze pentru a fi completă.

 

The Guardian ne anunță că măștile făcute acasă vor fi interzise în Franța.
Mai aflăm că Boris Johnson va urmări posibila relaxare a unor măsuri luate în lockdown luna viitoare. Află și că decesele COVID-19 sunt mai mari în cazul lucrătorilor plătiți mai prost.  De asemenea, prim-ministrul Boris Johnson nu cedează presiunilor de a deschide mai repede școlile.

 

Știm cine face parte din comitetul britanic privind vaccinarea. În funcție de specializări, membrii comitetului transmit că logica din spatele deciziei de a amâna doua parte a vaccinării.  Daily Mail precizează că prim-ministrul britanic refuză să spună dacă școlile vor fi deschise acolo înainte de Paște.
Mai aflăm că pandemia nu oprește Scoția să se gândească la votul privind independența.

 

Din Frankfurter Allgemein Zeitung aflăm că 40% din israelienii infectați fac parte din comunitățile ultra-ortodoxe, comunitate care acum se revoltă împotriva restricțiilor. De asemenea, un interviu care include câteva elemente de prim-plan în lupta cu pandemia: deciziile sunt politice, nu științifice, iar de multe ori politicienii folosesc apelul la știință pentru a justifica deciziile politice. Din Der Spiegel, aflăm că mai bine de un milion de cetățeni ai Israelului au primit ambele vaccinuri până la această dată.  Aflăm și de scandalurile privind neprioritizarea de către guvern a unor pacienți cu boli grave sau cu dizabilități. Aceștia apelează la justițiue pentru a rezolva problema, după ce au fost uitați de decidenți.

De asemenea, vedem impactul crizei pandemice asupra inegalităților sociale – cei care au putut investi în martie 2020 sunt probabil mai bogați în ziua de astăzi.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *