Coreea de Nord și testul bombei de hidrogen

Coreea de Nord și testul bombei de hidrogen

Știrea zilei pare a fi faptul că oficialii nord-coreeni au transmis prin mass-media de stat faptul că au testat o bombă cu hidrogen, fiind detectat și un cutremur artificial de 4,8 grade Richter. Amenințarea este cu dedicație pentru Statele Unite, însă a alertat Coreea de Sud și Japonia. Cei de la Pyongyang spun că a fost o bombă cu hidrogen. Cu toate acestea, experții internaționali au o serie de dubii cu privire la informația transmisă de nord-coreeni.

Al patrulea test nuclear

Coreea de Nord este unul dintre statele considerate cele mai amenințătoare. Aflată într-un conflict nemort cu Coreea de Sud încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, după împărțirea peninsulei, ridică o serie de amenințări de securitate prin longevitatea dictaturii de acolo și aspirații pe care le are. Acesta este al patrulea test nuclear al cestui stat după octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013.

Consiliul de Securitate s-a reunit după această veste, iar principalii actori în acest conflict și-au exprimat deja pozițiile. China, Rusia și Statele Unite condamnă situația. China, deși este un aliat vechi al celor de la Pyongyang, are o abordare mai pragmatică în ultimii ani. Rusia se află într-o situație identică, deși relații sale cu Coreea de Nord sunt bune.

sursa imagine: north korea | Shutterstock.com

Experții în domeniu precizează faptul că testul a fost chiar mai mic față de cel din 2013, iar caracteristicile sale sunt mult mai mici decât dacă ar fi fost vorba de o detonare a unei bombe cu hidrogen. Există posibilitatea să fie o bombă atomică care a folosit atomi de hidrogen, cele două tipuri de bombe nucleare având caracteristici diferite.

Folosirea armelor nucleare reprezintă încălcări flagrante la adresa dreptului internațional și reprezintă amenințări importante pentru pacea și securitatea globală. Pentru comunitatea internațională este important acum să verifice în ce măsură Coreea de Nord și-a îmbunătățit tehnologia și, totodată, să ia o decizie cu privire la sancțiuni.

Riscuri pentru România? Nu

Pentru România, detonarea nu prezintă aproape niciun risc. Șansele care radiațiile să ajungă aici sunt minime din cauza distanței, iar riscul de a fi în conflict cu statul nord coreean sunt la fel de reduse. Ca membru al sistemului internațional, însă, România trebuie să fie atentă la orice risc de securitate, iar proliferarea armelor nucleare este unul dintre cele mai importante.

Mai multe informații puteți citi într-o relatare a Reuters sau în Washington Post.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.