Contract cu Constituția

Contract cu Constituția

În ultimele trei luni s-a întâmplat să fiu jignit pentru că opiniile mele politice coincideau, în funcție de caz, cu idei promovate de diferite partide politice. Întâmplarea face că adunându-le pe toate am ajuns deja să promovez interesele tuturor partidelor existente în România. Asta înseamnă, desigur, că în același timp vei reuși să fii contradis sau să ai, în cel mai bun caz, discuții în contradictoriu cu toată lumea.

Să luăm de exemplu un caz concret:

  • Președintele Klaus Iohannis violează de două ori Constituția României în două zile și promite un referendum. Sunt împotriva acestei propuneri de referendum. Dintr-o serie largă de motive subiectele precum grațierea, amnistia sau condamnarea nu se supun referendumului. Plus că ceea ce a făcut Klaus Iohannis este neconstituțional și deloc democratic. Nu poți forța demisia unui guvern ales legitim și asumat acum trei săptămâni, cu un program de guvernare clar, doar pentru că ai pierdut și doar pentru că vrei din nou să fii președinte în 2019. Nu e bine. Plus că în loc să explici oamenilor povestea cu amnistia și grațierea, mergi mai departe cu o propagandă de doi lei.
  • Președintele Camerei Deputaților spune că va propune un referendum pentru ridicarea imunităților. Sunt împotriva acestei propuneri. Instituția imunității are un rol bine definit și este necesară pentru protejarea legislativului în fața abuzurilor pe care executivul sau judecătorescul le pot produse. Este o instituție cheie într-o democrație. Nu e bine să renunți la imunitate, face parte dintr-un sistem de echilibru între puteri și așa fragil în România când ai un legislativ slab și când partidele au probleme mari cu politica de cadre.

Prin urmare, anunț de acum că voi face campanie împotriva acestor două propuneri.

thimis simbol justitie drept
sursa imagine: Themis Symbol of Justice/Shutterstock.com

Pentru cei care se întreabă de ce nu renunț la exprimarea opiniilor politice este simplu:

  • nu pot asista fără să spun nimic la călcarea în picioare a Constituției României de anumiți lideri politici doar pentru a dobândi capital politic;
  • nu pot asista la promovarea în spațiul public a populismului și dezinformării de către foarte mulți așa-ziși formatori de opinie;
  • contractul meu ca cetățean este cu Constituția României, nu cu vreun personaj politic sau cu vreo instituție, ori cu vreo idee nedemocratică sau cu propaganda unor iresponsabili.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!