Continuă negocierile cu privire la Iran

Continuă negocierile cu privire la Iran

Pe plan internaţional, unul dintre evenimentele care au ţinut prima pagină a publicaţiilor de specialitate a fost reprezentat de negocierile pentru dezarmarea nucleară a Iranului. Argumentele cu privire la măsurile luate şi discuţiile care se poartă pe această temă pleacă de la faptul că nu ar fi nevoie de dezarmarea nucleară a Iranului, că nu va folosi niciodată arme nucleare şi ajung şi la variantele în care spun că este o măsură prin intermediul căreia Iranul se va consolida ca puterea regională cu tendinţe de a se plasa în jurul său întreg Orientul Mijlociu.

iran grunge flag
sursa imagine: Iran grunge flag | StockVault.net

Am urmărit discuţiile, inclusiv termenul dat şi planul de acţiune realizat în cadrul negocierilor precedente. Este un drum lung, deoarece negocierile cu privire la limitarea programului nuclear iranian au început în 2003. De atunci, au fost purtate numeroase discuţii, s-au schimbat lideri, direcţii de politică externă, iar acum atingerea unui consens şi aplicarea sa pare a fi o chestiune realizabilă.

Pe 10 iunie 2015, la Viena, vor fi continuate negocierile cu privire la dosarul iranian în privinţa limitării programului nuclear, proces iniţiat şi consolidat în formula EU3+3 (Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia, China, Statele Unite), având loc o întâlnire între Helga Schmid, directorul politic al Uniunii Europene, şi Abbas Araghchi şi Madjid Takht Ravanchi, miniştrii adjuncţi de externe ai Iranului. Totodată, vor avea loc discuţii în paralele privind anexele tehnice ale acordului, la nivel de experţi.

Închei această actualizare prin faptul că este un subiect de urmărit, dacă sunteţi activi sau vreţi să deveniţi activi în domeniul relaţiilor internaţionale, precum şi al studiilor europene, având în vedere rolul avut de Uniunea Europeană pe acest subiect, dar şi pe ideea promovării dreptului internaţional în sistemul internaţional actual. Aceste negocieri pot constitui un studiu de caz serios.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Continuă negocierile cu privire la Iran”

Comments are closed.