Competiția marilor puteri revine în atenția strategiei SUA

Competiția marilor puteri revine în atenția strategiei SUA

Ceea ce părea a fi subînțeles cu lansarea candidatului Donald J. Trump în 2015 și câștigarea alegerilor un an mai târziu, continuat de lansarea noii strategii americane privind securitatea națională la sfârșitul anului 2017, este acum o certitudine: competiția între marile puteri revine pe agenda politicii internaționale.

Continuăm purtarea campaniei internaționale împotriva teroriștilor în care suntem implicați astăzi, dar competiția marilor puteri, nu terorismul, este acum concentrarea primară a securității naționale a Statelor Unite”, a anunțat Jim Mattis, secretarul apărării, într-un discurs de prezentare a Strategiei de securitate națională lansată de Administrația Trump susținut la Universitatea John Hopkins pe 19 ianuarie 2018.

Evenimentul a marcat și prezentarea liniilor noii Strategii naționale de apărare, întregul document fiind clasificat, descriind mediul internațional de securitate ca fiind caracterizat „de provocări evidente la adresa ordinii internaționale deschise și libere și de reapariția competiției strategice pe termen lung între națiuni”.

China și Rusia sunt considerate națiuni revizioniste. Strategia recunoaște slăbirea ordinii internaționale de după Al Doilea Război Mondial, chiar dacă aceasta rezistă. Recunoaște contestarea și provocările la adresa avantajelor militare ale Statelor Unite în aer, la nivel terestru, maritim, în spațiu și în zona cibernetică. Aduce în atenție, de asemenea, schimbarea caracterului războiului și dezvoltările tehnologice rapide. Regimurile huligane precum Iranul și Coreea de Nord, terorismul și grupările transnaționale de criminalitate rămân în atenția strategiei.

Conform strategiei, China urmărește hegemonia regională pe termen scurt și destituirea Statelor Unite pentru a obține preeminență globală în viitor.  Astfel, Statele Unite și-au stabilit ca obiectiv de anvergură al strategiei de apărare ca „stabilirea relației militare între aceste două națiuni pe o cale a transparenție și non-agresiunii”.

În privința Rusiei, noua strategie consideră că aceasta urmărește autoritatea de veto asupra națiunilor de la periferia sa în privind deciziilor guvernamentale, economice și diplomatice ale acestora, dărămânarea NATO și schimbarea structurilor economice și de securitate din Europa și din Orientul Mijlociu în favoarea sa.

Abordarea strategică a Statelor Unite urmărește trei linii de acțiune, respectiv:

  • reclădirea capacității militare de răspuns („readiness”) prin dezvoltarea unei forțe comune mai letale;
  • întărirea alianțelor prin atragerea de noi parteneri;
  • reformarea practicilor de business ale Departamentului Apărării pentru o performanțe mai mare și o abordabilitate mai mare.

Păstrarea unor balanțe de putere regionale favorabile în Indo-Pacific, Europa, Orientul Mijlociu și emisfera vestică, descurajarea adversarilor de la agresiune în fața intereselor vitale ale Statelor Unite și apărarea aliaților în fața agresiunilor militare rămân printre obiectivele de apărare ale Statelor Unite.

sursa imagine: Sumarul Strategiei Naționale de Apărare a Statelor Unite 2018

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.