Compasiune pentru estici

Compasiune pentru estici

După mesajul „Wir schaffen das” („Putem să o facem”) pe 31 august 2015 într-o conferință de presă în urma unei vizite la o tabără de refugiați lângă Dresda, mesaj în care era încurajată migrația ilegală către Uniunea Europeană prin faptul că Angela Merkel spunea că Germania poate integra un număr mare de refugiați, la fel cum se descurcă cu alte probleme, cancelarul german o comite din nou.

Deutsche Welle relatează că într-un interviu pentru publicația bavareză Augsburger Allgemeine, Angela Merkel îndeamnă la înțelegere și compasiune pentru est-germani. Acum mesajul este adresat unei audiențe bavareze, acolo unde este cea mai mare opoziție față de politicile duse de Merkel în privința migrației și refugiaților, dând naștere acum câteva săptămâni unor tensiuni care aproape au răsturnat guvernul federal.

Dacă în 2015 discursul de după vizita la tabăra de refugiați din estul Germaniei a alimentat campania grupărilor anti-imigrație, contribuind indirect și la creșterea în sondaje a AfD-ului, mesajul de compasiune pentru est-germani va genera reacții similare. Vine și într-un context nefavorabil: protestele din Chemnitz, lansarea oficială de către Erdogan a celei mai mari moschei din Europa în Koln, scandalul demiterii șefului serviciului domestic de intelligence.

Merkel recunoaște că problema migranților a împărțit din nou Germania în două din punct de vedere politic, însă ideea de a îndemna la compasiune pentru est-germani în problematica migrației este o a doua lovitură după șocurile socio-economice provocate de reunificare. Este o lungă povestea cea în care germanii de est sunt considerați de cei din vest un fel de cetățeni de categoria a doua. Inclusiv după transferurile financiare și alte ajutoare după reunificare, decalajele nu au fost eliminate.

Mai mult, este o situație care se suprapune peste subreprezentarea germanilor din est în cabinetul federal și la nivelul elitelor politice în Germania. Conform Deutsche Welle, doar doi miniștri provin din fostele state estice – cancelarul Angela Merkel (Mecklenburg – Pomerania de Vest/CDU) și ministrul pentru familie, Franziska Giffey (Berlin/SPD). Asta înseamnă 12,5% din membrii cabinetului în timp ce 20% din populație este de aici. Handelsblatt relatează că inclusiv pe importante zone de conducere în organizații est-germane, acestea sunt ocupat de vest-germani.

sursă imagine: DW

Ceea ce vedem acum s-ar putea să fie începutul unei noi fracturi în politica europeană. Diferențele din politica internă a Germaniei contează în ceea ce se întâmplă în ambele direcții. Iar fractura este vizibilă. Dacă în vest voturile merg către CDU/SPD/FDP/Verzi, în est acestea merg către AfD/Stânga sau, în Bavaria, către CSU.

Apelul la înțelegere și compasiune reflectă tendința generală în care sunt priviți esticii la nivel european, dacă nu se află într-o situație de conflict direct cum este cazul Poloniei sau cel al Ungariei. Problemele sunt altele, dar e o discuție separată.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *