Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție a UE pentru protejarea independenței judecătorilor

Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție a UE pentru protejarea independenței judecătorilor

Comisia Europeană a anunțat pe 31 martie 2021 că trimite Polonia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pe o problemă ce ține de independența judecătorilor. Mai exact, este vorba de legea privind sistemul de justiție din 20 decembrie 2019 adoptată în Polonia. Comisia Europeană consideră că această lege subminează independența judecătorilor polonezi și este incompatibilă cu întâietatea dreptului Uniunii Europene.

Mai mult, legea nu permite curților poloneze să aplice direct anumite prevederi ale dreptului Uniunii Europene pentru a proteja independența justiției, inclusiv în privința folosirii mecanismului întrebărilor preliminare. Adițional, Polonia mai încalcă dreptul UE prin posibilitatea de a folosi camera disciplinară a Curții Supreme, a cărei independență nu e garantată, să ia decizii cu impact direct asupra judecătorilor și a modului în care aceștia își exercită funcția. Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează independența justiției și obligația la protecție legală efectivă, cu impact asupra ordinii legale a Uniunii Europene.

Pentru a preveni impactul nociv asupra independenței justiției și a ordinii legale a Uniunii, Comisia solicită Curții de Justiție o serie de măsuri provizorii precum suspendarea prevederilor care permite camerei disciplinare a Curții Supreme din Polonia să decidă asupra cererilor de ridicare a imunității judiciare, precum și pe chestiuni de angajare, securitate socială și pensionare a judecătorilor Curții Supreme; suspendarea efectelor deciziilor deja luate de această cameră disciplinară privind eliminarea imunității judiciare; și suspendare prevederilor care nu permit judecătorilor polonezi să aplice direct anumite prevederi ale dreptului UE privind protejarea independenței justiției și apelului la întrebări preliminare, precum și a prevederilor care duc la cercetări disciplinare în cazul folosirii lor.

Încălcări sistematice ale statului de drept în Polonia

Nu este primul caz în care Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligațiilor privind respectarea statului de drept. Mai există cazuri referitoare la controlul politic asupra judecătorilor, la independența Curții Supreme și independenței sistemului judiciar.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *