Comisia Europeană propune reformarea sistemului european de TVA pentru comerțul electronic

Comisia Europeană propune reformarea sistemului european de colectare a TVA-ului pentru comerțul electronic

Unii ar putea considera această măsură ca fiind una protecționistă pentru piața internă, alții ar putea spune că reprezintă o pedeapsă pusă liberalizării piețelor la nivel internațional. Desigur, există și argumentul impulsionării mediului de afaceri european, protejării acestuia în fața concurenței neloiale din afara Uniunii Europene și încurajării armonizării fiscale intra-europene. Și mai putem adăuga sprijinirea producătorilor europeni, dar și a consumatorilor, ca urmare a încurajării competiției, simplificării reglementărilor și obligațiilor administrative.

Comisia Europeană propune propune un set de noi reglementări privind taxarea afacerilor digitale, fie că vorbim de cele care se ocupă de comerț electronic, fie că vorbim de cele care oferă servicii electronice. Măsurile se referă, în principal, la TVA, dar impactul lor este mai larg, căci, indirect, vor afecta inclusiv importurile din afara uniunii europene pentru micile expedieri de mărfuri, de exemplu.

 vat tvaImaginea de mai sus explică câteva dintre schimbările pe care Comisia European vrea să le promoveze pentru ca în 2021 să intre în vigoare. Redau punctele principale amintite:

  • Noi reglementări cu privire la TVA privind vânzarea de bunuri și servicii online, respectiv introducerea și pentru afacerile online care se ocupă de bunuri a portalului digital „One Stop Shop” care permite îndeplinirea obligațiilor privind taxa pe valoare adăugată la nivelul întregii Uniuni Europene, fără înregistrarea în fiecare stat în care comerciantul online vinde produse. Din 2015, „One Stop Shop” permite comercianților de servicii electronice, de radiodifuziune și de telecomunicații să declare și să plătească TVA-ul printr-o singură declarare a TVA-ului trimestrial pentru toate vânzările către consumatori finali din UE, statul membru fiind responsabil ulterior de redistribuirea sumei primite către statele în care serviciile sunt cumpărate și folosite. Practic, sistemul ar urma să fie folosit și pentru vânzările online de bunuri.
  • Introducerea unui prag de TVA de 10.000 de euro anual în privința vânzărilor electronice transfrontaliere pentru companii, sub care vânzările vor fi tratate la asemenea vânzărilor pe piața națională, în care TVA-ul este plătit către administrațiile fiscale domestice. Un alt prag de 100.000 de euro, posibil introdus din 2018 pentru servicii electronice și 2021 pentru bunuri online, va veni de asemenea cu simplificări ale birocrației – incluzând reguli mai simple precum standardizări privind facturarea și păstrarea înregistrărilor, identificarea originii clienților, interacțiunea cu o singură administrație fiscală națională și nu numai.
taxe
sursa imagine: miniature house with money and tax papers | Shutterstock.com
  • Eliminarea scutirilor de TVA la importurile din afara Uniunii Europene pentru micile expedieri. În prezent, importurile cu o valoare mai mică de 22 de euro sunt scutite de TVA, ducând la competiție neloială și dezavantajarea companiilor europene. Practic, cele 150 de milioane de colete care intră în UE în fiecare an fără să plătească TVA la import vor avea eliminate această facilitate.
  • Modificarea reglementărilor europene astfel încât să permită statelor europene să taxele în condiții echivalente publicațiile printate și cele electronice. Propunerea vine pe fondul reducerilor de TVA de care beneficiază publicațiile tipărite în timp ce cele electronice, care au o cotă de 5% din piață acum în creștere până la 20% în 2021, sunt taxate la cote standard.

Vom vedea cum vor arăta reglementările în forma finală după ce vor trece de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Este un pas înainte în privința ajungerii la o piață unică digitală și pentru corectarea unor nedreptăți privind taxarea.

Aparent, sunt beneficii pentru toți actorii europeni implicați: mai puțin timp pierdut, mai puțin birocrație și mai puține costuri plătite de companiile europene, în special start-upurile și întreprinderile mici și mijlocii, o colectare mai mare pentru a TVA-ului pe vânzările online de statele membre, care până în 2020 ar însemna pierderi de aproximativ 7 miliarde de euro față de pierderile de 5 miliarde de euro anual din prezent, sprijinirea agenților economici europeni și consolidarea concurenței pe plan intern.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!