Comisia Europeană pregătește e-SENS

The goal of the e-SENS project is to improve access to public services within EU and support the development of digital single market.

Un nou proiect este elaborat de Comisia Europeană, unul care vine în ajutorul tuturor cetățenilor și întreprinderilor care vor putea beneficia de sprijin, atunci când vor dori să desfășoare o activitate economică într-o altă țară, să descopere cerințele legale, să participe la licitațiile publice sau să acceseze servicii digitale naționale destinate în domeniul educației, turismului sau muncii.

e-SENS, prescurtare de la Electronic Simple European Networked Services, va beneficia de o finanțare de 13,7 milioane de euro din partea Comisiei, proiectul fiind sprijinit de statele membre ale Uniunii Europene, întreprinderi, administrații naționale, mediul academic, sectorul privat și chiar comunitățile locale.

Proiectul vine în sprijinul eficientizării serviciilor digitale transfrontaliere. Uniunea Europeană este într-o evoluție continuă, mai ales în domeniul Internetului. Un sondaj Eurostat recent arată că 72,5% din gospodăriile din UE au în prezent o conexiune în bandă largă, cifră în creștere de la 67,3% în 2011. În România, acest procent este sub 45%, așa că ar trebui să ne întrebăm dacă viteza cu care evoluăm este cea adecvată.

Comisia sprijină investițiile în rețele de mare viteze, fiind antrenată de obiectivul unei Europe conectate. Deja sunt o serie de servicii, pornite din 2008 încoace, referitoare la proceduri judiciare, identitate electronică, achiziții publice și nu numai.

Comisia acordă 13,7 milioane de euro pentru a sprijini e-SENS pe o perioadă de trei ani (reprezentând 50 % din bugetul de 27,4 milioane de euro), prin intermediul Programului de sprijin pentru politica privind tehnologia informației și comunicațiilor (ICT-PSP).

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.