Comisia Europeană, infringement de urgență contra Poloniei privind Curtea Supremă

Comisia Europeană a început de urgență procedurile de infringement contra Poloniei privind schimbările la Curtea Supremă

Una dintre întrebările pe care le am în ultimul timp se referă la modul în care practicile nedemocratice ale partidului care deține puterea sunt încurajate prin Europa Centrală și de Est. Cum schimbă majoritățile cu tendințe iliberale tacticile (sau chiar strategiile) pentru a-și atinge scopurile fără a avea o aprobare populară importantă. Războiul dintre partidul aflat la putere în Polonia, Lege și Justiție, și sistemul judiciar continuă.

Pe 2 iunie, Comisia Europeană a trimis Poloniei notificarea oficială privind noua legislație poloneză privind Curtea Supremă, declanșând în regim de urgență procedura de infringement pentru protejarea independenței Curții Supreme a Poloniei. Nu este prima procedură de infringement dechisă de Comisia Europeană pe tema justiției, în vara anului 2017 fiind lansată una pentru situația curților normale, caz ajuns la Curtea de Justiție a UE.

De pe 3 iulie, 27 din cei 72 de judecători ai Curții Supreme au fost forțați să se retragă din activitatea acestora, în urma unei legi care scade vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 de ani la 65 de ani. Actualii judecători au posibilitatea, totuși, să își manifeste dorința de a continua activitatea, decizia de prelungire rămânând în mâinile unui singur om – președintele, fără niciun criteriu stabilit sau vreo examinare juridică. Inclusiv președintele Curții Supreme se află în treimea de judecători care se văd forțați se află în riscul retragerii forțate, fiind într-o posibilitate de încheiere prematură a mandatului.

Comisia Europeană a anunțat că aceste măsuri șubrezesc principiul independenței justiției, incluzând aici și principiul iremovabilității judecătorii. Mai mult, instituția europeană transmite că Polonia este într-o situație în care nu își îndeplinește obligațiile asumate prin Tratatul privind Uniunea Europeană și Carta europeană a drepturilor fundamentale, doi piloni ai ceea ce înseamnă Uniunea Europeană din punct de vedere juridic și politic.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a fost mandatat de Comisia Europeană să lanseze această acțiune, constatându-se că autoritățile poloneze nu au răspuns îngrijorărilor. Lansarea unei proceduri de infringement în regim de urgență este o situație excepțională, motivată de lipsa progresului pe acest subiect în urma comunicărilor dintre cele două părți.

În decembrie 2017, a fost invocat pentru prima dată în istoria Uniunii Europene articolul referitor la riscurile clare de încălcare a domniei legii în Polonia, articol ce poate duce la suspendarea unor drepturi de către guvernul de la Varșovia, inclusiv cel de vot în Consiliul Uniunii Europene.

justitie
sursa imagine: statue of justice/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *