Comisia Europeană anunță măsuri de sprijin pentru piața lactatelor

Comisia Europeană a anunțat măsuri de sprijin a pieței din sectorul laptelui

Exporturile produselor lactate din Uniunea Europeană către Federația Rusă au ajuns anul trecut la 2,3 miliarde de euro. Printre exportatorii de top se află Olanda, Lituania, Finlanda și Polonia. Numărul întreg de exportatori de lactate către Federația Rusă este de 25 de state. Restricțiile impuse de Federația Rusă pot avea efecte negative pe piața internă a Uniunii Europene, motiv pentru care Comisia Europeană a anunțat o serie de măsuri de sprijinire a pieței în sectorul laptelui.

Sprijin pentru depozitarea untului, laptelui praf degresat și brânzeturilor

Producătorii din România de unt, lapte praf degresat și anumite brânzeturi, afectați de interdicția impusă de Federația Rusă la importurile de produse agroalimentare din UE, vor putea beneficia de sprijin pentru depozitarea în regim privat a produselor menționate anterior. Măsura este aplicabilă la nivel european.

Comisia va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului și laptelui praf degresat, sprijin care să acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru de la 3 la 7 luni. Un proiect de act de punere în practică va fi prezentat Comitetului săptămâna viitoare pentru un vot formal.

Având în vedere importanța anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federația Rusă (totalizând aproape 1 miliard de € în 2013), Comisia dorește să extindă această măsură și în acest sector. Normele privind depozitarea în regim privat a brânzeturilor și prelungirea perioadei de intervenție vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de Comisie în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgență în ceea ce privește piața stabilite în cadrul reformei PAC de anul trecut.

 

european union

Politica agricolă comună (PAC) permite sprijinirea, în anumite condiții, a depozitării temporare în regim privat a anumitor produse lactate, finanțând anumite costuri pentru depozitare la o rată fixă.

Dacian Cioloș, Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală:

Semnalele de pe piața europeană a produselor lactate în ceea ce privește prețurile arată că embargoul impus de Federația Rusă începe să afecteze acest sector. Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad, trebuie să găsească noi piețe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp și de ajutor pentru a se adapta și, din acest motiv, anunț astăzi o serie de măsuri special orientate de susținere a pieței, concentrându-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul și brânzeturile de export. Dacă va fi necesar, vom lua și alte măsuri suplimentare.

Până acum, au fost deja anunțate în această lună alte două măsuri de urgență de sprijin pentru piață:  pentru sectorul de piersici și nectarine (în valoare de 32.7 milioane de euro) și pentru sectorul de fructe și legume perisabile (în valoare de 125 milioane de euro).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.