Comisia Europeană a anunțat un plan de acțiune pentru uniunea vamală

Comisia Europeană a anunțat un plan de acțiune pentru uniunea vamală

Comisia Europeană a lansat un plan de acțiune cuprinzând o serie de măsuri ce urmăresc să îmbunătățească funcționalitatea vămilor din Uniunea Europeană. Astfel, sunt aduse contribuții pentru consolidarea uniunii vamale și a pieței unice. Protejarea cetățenilor europeni, sprijinirea întreprinderilor europene și menținerea la standarde ridicate a fluxurilor comerciale sunt importante pentru buna funcționare a Uniunii.

Planul de acțiune anunțat astăzi include o serie de acțiuni în domenii precum gestionarea riscurilor, gestionarea comerțului electronic, promovarea respectării legislației și acționarea ca o entitate unică a autorităților vamale.

Conform informațiilor publicate de Reprezentanța Comisiei Europene, acestea includ:

  • Gestionarea riscurilor: planul de acțiune stipulează realizarea unei supravegheri inteligente, bazată pe riscuri, a lanțurilor de aprovizionare și instituirea unui nou centru de analiză în cadrul Comisiei pentru colectarea, analizarea și schimbul de date vamale care să constituie baza unor decizii de importanță majoră, pentru a ajuta autoritățile vamale să identifice punctele slabe la frontierele externe ale UE și să gestioneze crizele viitoare.
  • Gestionarea comerțului electronic: obligațiile privind prestatorii de servicii de plată și platformele de vânzări online vor fi mai stricte pentru a contribui la combaterea fraudelor în domeniul taxelor vamale și a fraudelor fiscale în cadrul comerțului electronic.
  • Promovarea respectării legislației: viitoarea inițiativă intitulată „Ghișeul unic” va permite întreprinderilor legitime să finalizeze formalitățile lor vamale în cadrul unui singur portal.
  • Autoritățile vamale acționează ca o entitate unică: planul de acțiune detaliază dotarea pe scară largă cu echipamente vamale moderne și fiabile finanțate din următorul buget al UE.

Uniunea vamală este unul dintre principlaii piloni ai Uniunii Europene. Informații suplimentare despre context: link.

imagine: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *