Circul televizat dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron

Circul televizat dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron

Da, a fost un circ televizat în care fiecare candidat a dialogat doar cu susținătorii săi și a încercat să își umilească adversarul, fie că vorbim de Marine Le Pen, fie că vorbim de Emmanuel Macron.

Reiau ce am scris pe Facebook despre cei doi candidați aparent anti-sistem (cu excepția candidatului conservator Francois Fillon, ceilalți din primii patru s-au declarat anti-sistem), deși sunt produsele sistemului:

marine le pen emmanuel macron
Dezbaterea prezidentiala din Franta dintre Marine Le Pen si Emmanuel Macron, 3 mai 2017

Am urmarit dezbaterea prezidentialelor din Franta. Populisme in dreptul ambilor candidati, iar Marine Le Pen parca venise sa se distreze in platou.

Doua viziuni diferite, insa schimbate fata de turul I. De data aceasta, Marine Le Pen a pozat in Charles de Gaulle, a inclus in discutii propunerea de prim-ministru cu care vine, a vorbit despre mediu, minoritati si a parut mai conectata la realitate.

Si-a facut temele in privinta liniilor de atac (Hollande, guvernarea in care a fost ministru si socialisti, dominatia Germaniei, ipocrizia si dublele standarde, elitele economico-financiare), iar argumentele oponentului au fost intoarse impotriva lui. De cealalta parte, Macron a avut ca linii de atac nationalismul si “inchiderea” Frantei, inutilitatea granitelor, folosirea de adversar a politicii fricii, urii si identitatii, originea Frontului National si investigatia asupra Marine Le Pen.

Le Pen promite protectionism pentru Franta, Macron promite protectionism european.

Pe cateva teme nu am vazut diferente mari (pozitia fata de Rusia, de exemplu), ambii promit sa salveze Europa, iar populismul a fost la cote maxim (Macron promite referendum pentru reducerea cu o treime a numarului de parlamentari, Le Pen promite referendum pentru suprematia legislatiei nationale fata de directivele europene).

Capitolul economie a fost castigat de Emmanuel Macron, chiar daca in ultimele interventii trecea peste principiile evidentiate la inceput. Discutia despre euro merita mentionata. Capitolele securitate, identitate si cultura, politica externa au fost castigate de Le Pen, dintr-o perspectiva personala, avand propuneri moderate. A explicat foarte bine propunerile, in timp ce Macron a fost inconsistent.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Circul televizat dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron”

  1. I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic,
    you can earn additional cash every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra $$$, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *