Circ politic în loc de guvernare

Circ politic în loc de guvernare

Spuneți-mi vreun proiect major, în orice domeniu, realizat de Guvernul României sau vreo primărie din țară în ultimii 15 ani. Fără șosele de centură, stadioane și telegondole care nu mai merg a doua zi. Fără Catedrala Mântuirii Neamului și fără lanțurile de Mega Image. Cu multe eforturi, găsești niște segmente de autostradă pe hartă. Nu veți găsi mare lucru, iar atât timp cât nu sunt refăcuți câțiva piloni esențiali, în principal de natură instituțională, ai statului român, nu se va construi nimic, se va pierde din competitivitate, oamenii vor continua să plece și vom ajunge o Repulică Moldova mai mare. Iar pentru asta este nevoie de voință politică democratică pe care nu o are niciun partid din România în acest moment. Au fost câteva speranța în anumite momente, dar au fost eliminate rapid.

Ceea ce nu au înțeles președintele Klaus Iohannis și PNL este că nu rezolvi această problemă existențială 1) cu rotația de cadre, fie ea și rezultatul unor alegeri anticipate, 2) cu impostori în funcții publice, 3) aruncând în aer ultima urmă de predictibilitate legală din din țară, Constituția, 4) privatizând toate sistemele (întrebare: un sistem privat de sănătate pe planeta asta cunoașteți? sistem, nu un spital din zece mii), 5) externalizând avuția națiunii pentru servicii la mâna a doua, 6) tolerând corupția din propriul partid, 7) practicând o alocare a resurselor centrale în mod clientelistic, 8) cu legiferare făcută pe brânci, aiurea, absurd, neinclusiv, 9) prin prostiile pe care le spun cei din USR-PLUS, 10) zâmbind frumos la nivel european, euroatlantic și extraplanetar. Am câteva recomandări de lectură pentru cei care caută argumente la fiecare dintre punctele pe care le-am amintit mai sus. Mai mult, agenda retrogradă a Guvernului Orban contribuie la accentuarea problemelor.

În timp ce noi mascăm capacitatea de a guverna eficient cu circ media, cu alocări clientelare de resurse, cu ineficiențe structurale, cu prostie și corupție, cu scandaluri politice fără miză (care este miza conflictului actual dintre PNL/USR/PLUS și PSD, căci la o simplă analiză programul de guvernare cade? câteva funcții și adormitul în fruntea piramidei naționale în timp ce bazele se scufundă?), alții se mișcă. A fost una dintre puținele moțiuni de cenzură întemeiate în ultimele decenii, strângând ca alegători un procent similar celui obținut de Iohannis în mascarada de alegeri prezidențiale din toamnă. Și să auzi fostul prim-ministru să spună că el va fi noul prim-ministru din partea partidului, iar partidul va vota împotrva sa doar pentru niște alegeri devine deja mai mult decât penibil.

Alții se mișcă. Și se vede pe statistici și în îmbunătățirea nivelui de trai. Centura și metroul de la Sofia arată bine, făcute cu fonduri europene. Centura Bucureștiului, care e o obligație în principal a Guvernului României, nu neapărat a Primăriei Capitalei, e pe hârtie. Autostradă de la est la vest în Bulgaria? Bifat. Trenuri mai rapide. Da. România cu sprijin european? Câteva renovări de drumuri naționale, o serie de proiecte de management al deșeurilor pe plan local, proiecte de apă și canalizare, extinderea metroului în timp ce alții au făcut de la zero, un proiect de cadastrare pentru o parte din localitățile din țară și ELI-NP. Cu excepția ultimului proiect, restul ar trebui să se bazeze pe resursele și pe activitatea normală  a localităților, județeler și țării. Ungaria a făcut în ultimii ani investiții în autostrăzi, metrouri, căi ferate, ELI-ALPS și altele. Nu e treaba UE să finanțeze întreținerea drumurilor naționale din România. La Polonia nu mă mai gândesc, căci țara este transformată, iar mai nou se împrumută la dobânzi negative de pe piețe internaționale.

Și sunt atât de multe de făcut, dar suntem ocupați cu discuția dacă să facem sau să nu facem alegeri anticipate. Alții sunt proști sau se fac că nu înțeleg de ce este atât de grav să dai 25 de ordonanțe necunoscute, unele nescrise, fără avize, ilegal și neconstituțional, într-o noapte.

P.S.: Mai știe cineva unde suntem cu discuția despre 5G? La nivel international au început să se facă deja investiții și planuri pentru momentul 6G.

sursa: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *