China, Taiwan și comerțul cu armament

China, Taiwan și comerțul cu armament

Xinhua relatează o situația interesantă, oarecum predictibilă, opoziția Chinei față de acordurile privind vânzările de arme de către Statele Unite către Taiwan, fiind citate surse oficiale ale executivului chinez.

Logica acestei opoziții se bazează pe nerecunoașterea suveranității Taiwanului de către China, acesta fiind considerat o parte a sa, prin urmare orice înțelegere privind înarmarea de către o entitate străină a unei părți considerate de acea entitate străină ca neaparținând Chinei reprezintă o încălcare a dreptului internațional, normelor de bază care guvernează relațiile internaționale și, după cum amintește textul, trei comunicări comune ale Statelor Unite și Chinei.

Miza este un contract de 1,4 de miliarde de dolari constând în vânzarea de armament de către Statele Unite către Taiwan, contract aprobat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Nu este prima dată când Statele Unite sub conducerea lui Donald J. Trump agită relațiile dintre China și Taiwan, fiind cunoscut apelul lui Donald Trump la scurtă perioadă după alegerea sa. De altfel, este una dintre strategiile principale a noului președinte față de ceea ce consideră a fi competitorii statului în fruntea căruia se află.

statele unite china
sursa imagine: United States – China/Shutterstock.com

Însă un contract de armament, recunoscând buna cooperare în domeniul securității dintre Taiwan și Statele Unite, va pune și mai multe întrebări cu privire la limitele cooperării între Statele Unite și China. Sunt doi giganți, iar unul dintre ei are semne de întrebare puternice în privința bunelor intenții din punct de vedere economic, iar acum mai apare și problematica securității.

Doar câteva state au relații diplomatice cu Taiwan, fiind în principal state din America Centrală, Caraibe și Oceania, plus Vatican, Paraguay, Burkina Faso și Swaziland. Deși nu are relații diplomatice cu Taiwan, Statele Unite menține un institut american în Taiwan. În iunie 2017, Panama a tăiat legăturile formale cu Taiwan în favoarea Chinei, o mișcare puțin așteptată la nivel internațional, dar care a reamintit că sunt state care își mai pot schimba poziția față de recunoașterea politicii unei singure Chine.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *