China și spionaj în Germania

China și spionaj în Germania

După scandalurile de spionaj industrial din ultimii ani, Süddeutsche Zeitung  a publicat un reportaj în care arată alte dimensiuni ale politicii agresive de spionaj, inclusiv pe dimensiunea parlamentară.

Reportajul arată cum erau folosite conturi false în social media prin care se încerca oferirea de șpăgi membrilor parlamentului german în schimbul informațiilor din interior și expertizei acestora, aceștia primind inclusiv invitații de a deplasa în China, acolo unde ar fi devenit mai vulnerabili pentru extragerea informațiilor.

Aceste încercări nu erau limitat doar la membrii parlamentului, ci și la asistenții acestora, folosindu-se variate tactici pentru atragerea acestora și pentru obținerea informațiilor.

Intervenția serviciilor domestice au contribuit la alertarea victimelor. Reportajul relatează activitatea preventivă desfășurată de Biroul Federal pentru Protejarea Constituției.

Preocuparea față de politicile de spionaj practicate de China alertează din ce în ce mai multe state occidentale, văzând implicarea tot mai agresivă a Chinei în afaceri globale. Furturile proprietăților intelectuale, cumpărarea unor companii pentru asigurarea transferului de tehnologie, sabotarea adversarilor pe piața liberă, dar și activitățile clasice de spionaj industrial și cazuri precum cel de mai sus creează obstacole în colaborarea principalilor actori globali.

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *