Cele 2.000 de victime

Cele 2.000 de victime

Cu peste 2.000 de victime, România este în top 10-le european al țărilor cu cele mai multe victime ale SARS-COV-2. Harta cu distribuția cazurilor cumulate pe ultimele două săptămâni, raportate la suta de mii de locuitori, ne plasează în zona portocalie.

Din Uniunea Europeană, doar câteva state mai sunt în zona portocalie, restul fiind într-o poziție mai bună în privința evoluției infecției cu acest virus. Mai sunt în aceeași grupă Suedia, Spania, Portugalia. Este drept că în Spania situația nu este peste tot și au fost luate în unele locuri măsuri speciale de izolare. În provincia catalană, patru milioane de oameni au primit ordinul de a sta acasă pe fondul creșterii numărului de cazuri, revenind la vremea în care activitățile neesențiale erau nerecomandate. Euronews oferă mai multe detalii.

imagine: ECDC

2.000 de victime nu este doar o contorizare a victimelor celor care au COVID-19. Pe trendul actual, acest număr va ajunge în curând la 3.000. Sunt 20-30 de morți pe zi, locurile la terapie intensivă sunt limitate și aproape pline. Imaginile cu ambulanțe care așteaptă preluarea pacienților au făcut înconjurul țării. Cu un număr constant de victime, acesta ne duce o mie de noi morți la fiecare 40 de zile. Pe vremuri, 40 de zile era izolarea după curse în zonele suspectate de ciumă, rezultând carantina. Acum sunt doar 14 zile, dar avem mult mai multe informațiii despre virus. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îl neglijăm. Purtăm corect masca, respectând normele de igienă de bun simț, menținem regulile de distanțare socială și avem grijă de cei de lângă noi.

imagine: DSU

Am observat multiple atacuri în social media și în mass-media la adresa măsurilor de restricție a mobilității din perioada stării de urgență. Nu sunt un apărător al stării de urgență, dovedindu-se că a generat numeroase abuzuri. Dar vin în apararea restricțiilor asupra mobilității din acea perioadă. Sunt misiuni care au fost încercate prin măsurile de izolare. Prima, limitarea răspândirii virusului. A funcționat în acea perioadă. Faptul că avem acum nenumărate cazuri, dintre care știm o parte dintre ele și care sunt peste limitele din acea vreme, arată că limitarea din acea perioadă a fost utilă. A oferit și cetățenilor timp să se acomodeze cu noua situație și să învețe despre COVID-19. Din păcate, Guvernul și partidele au continuat să finanțeze dezinformarea. Este și dificil de reparat haosul produs de guvernanți, mai ales când președintele spune că despre simptomele COVID-19 că sunt „ca în orice răceală”. Noroc cu o societate civilă responsabilă. A doua, timpul. Câștigarea de timp pentru eforturile globale de găsire a unor tratamente, dar și pentru eforturile naționale. Vorbim de pregătirea spitalelor modulare, de achiziția de noi echipamente, de susținere a unor lanțuri de aprovizionare esențiale ș.a.m.d. Din păcate, aici au fost câteva rateuri semnificative, de la unele abuzuri comise de partid în dauna interesului public la incapacitatea guvernamentală de a face în cinci-șase luni o lege decentă privind carantinarea (nici acum nu s-a rezolvat și este o temă pe care nu trebuie să o lăsăm predispusă abuzurilor). A treia misiune a fost sprijinirea sistemului național de sănătate. Din păcate, vedem acum că doar a fost împinsă această perioadă de greutăți către lunile de vară. Totuși, suntem într-o situație mai bună ca în martie.

Dincolo de situația actuală, sunt necesare eforturi pentru viitor. Pregătirea pentru zilele grele de iarnă, organizarea alegerilor în condiții optime (nu se mai amâna fuga de responsabilitate), publicarea planurilor pentru reluarea activității în marile sisteme publice, mai ales în educație, de preferat cu respectarea consultării publice, pregătirea autorităților pentru asigurarea funcționării acestora și în condiții mai grave. Aceste 2.000 de victime nu trebuie să fie un motiv pentru delăsare, ci unul de învățare a unor lecții.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *