Cei mai mulți expați europeni arestați în UE sunt români

În topul prizonierilor străini din UE, cei mai mulți expați europeni arestați sunt români

Statele europene cheltuiesc aproape jumătate de miliard de euro pe an (400 de milioane de euro) cu întreținerea românilor aflați în închisori în UE.

E drept că România este pe locul II-III cu 0,39% din expați aflați în închisoare în alte țări, după Lituania.

E la fel de corect că avem a doua cea mai mare diasporă în UE după Polonia (dar e distanța mică, în câțiva ani se rezolvă, ajungem și aici pe primul loc), dar și că în UE cel mai mare număr de prizonieri străini aparține, conform estimărilor, marocanilor (aprox. 11.700), urmați de români (aprox. 11.500). Albanezii cu aprox. 5.700 sunt pe locul trei.

România – expați europeni arestați în UE

eurocrimes
sursa imagine: EuroCrimes – theblacksea.eu/eurocrimes

În privința cauzelor și soluțiilor, rămân multe de făcut

Mi-am amintit că acum câteva luni mă contactase o doamnă care își făcuse griji când aflase că un apropiat fusese arestat într-un stat european, probabil unul dintre cei 11.500, dezamăgită de faptul că nu poate afla mai multe informații de la autoritățile române.

Dincolo de problema informării și lipsa unor proceduri clare și cunoscute pentru a afla informații despre situația unor astfel de persoane (deși ar trebui să existe niște registre în această privință), este nevoie să ne întrebăm de ce atât de mulți români pleacă în Italia, Spania, Germania și Franța sau alte țări să/și ajung să fure, cerșească, desfășoare alte activități ilegale. Vorbim de 0,39% care sunt arestați, dar procentul real este mai mare.

Răspunsurile pentru un trai mai bun, din lipsă de alternative și pentru că este mai ușor nu sunt suficiente.

În final, recomand pagina EuroCrimes pentru o mai bună imagine macro asupra criminalității cetățenilor anumitor state europene în alte state europene. Aflăm că unul din 256 de români din diaspora este într-o închisoare europeană și multe alte informații utile dintr-o perspectivă jurnalistică și cu o mulțime de infografice. Un demers util și necesar al inițiatorilor.

Sursă imagine și date: EuroCrimes (link pentru mai multe informații și date: https://goo.gl/QJyNtp).

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!