Ce se mai întâmplă în Rusia în preajma alegerilor?

Ce se mai întâmplă în Rusia în preajma alegerilor?

În preajma alegerilor prezidențiale de pe 18 martie, autoritățile din Rusia au introdus două noi organizații pe lista „organizațiilor indezirabile”. Este vorba de două organizații care se ocupă cu monitorizarea asigurării  standardelor internaționale în desfășurarea alegerilor, plecând de la premisa că alegerile corecte sunt esențiale în funcționarea unei democrații.

Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice (European Platform on Democratic Elections – EPDE) și Centrul Internațional de Studii Electorale (International Elections Study Center – IESC) sunt cele două organizații care au fost devenit indezirabile în preajma alegerilor în urma demersurilor autorităților din Rusia.

Cele două organizații sunt active în zona Europei de Est, a Parteneriatului Estic și a Federației Ruse, încurajând respectarea bunelor practici în organizarea și desfășurarea alegerilor electorale. Acestea contribuie cu experți pentru evaluarea situației, observarea alegerilor, proveniți din diferite țări și se ocupă inclusiv cu pregătirea observatorilor electorali și  conștientizarea rolului alegerilor libere și corecte în asigurarea unui proces democratic.

Uniunea Europeană remarcă că aceste măsuri luate de autoritățile Federației Ruse contribuie la restrângerea spațiului pentru societatea civilă și restricționează exercitarea drepturilor fundamentale în Rusia, îndemnând autoritățile din Rusia să elimine aceste măsuri:

Aceste organizații sprijină sau desfășoară observări electorale prin intermediul cetățenilor în țările din Parteneriatul Estic, din Federația Rusă și din Uniunea Europeană. Astfel de observații independente sunt elemente necesare pentru alegeri credibile, transparente și libere. Listarea acestora înseamnă că toate informațiile și activitățile acestora sunt interzise acum în Rusia. Aceste restricții ar trebui eliminate și autoritățile ruse trebuie să se asigure organizațiile societății civile pot contribui pe deplin la dezvoltarea Rusiei.

Măsura listării ca indezirabile a acestor organizații a fost criticată inclusiv de guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene. Mesajul transmis de guvernul german este unul dintre mesajele care au apărut în ultimele zile în spațiul public și a care a fost transmis prin canale oficiale.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *