Ce mai face Iranul? Avioane de vânătoare

Ce mai face Iranul? Avioane de vânătoare

Au trecut trei ani de când Iranul a revenit în atenția internațională, ani marcați de data aceasta de impactul deschiderii economice și politice în urma acordului JCPoA privind programul nuclear iranian. Resursele iraniene au pătruns pe piețele internaționale, actori economici importanți pe plan internațional și-au îndreptat privirea spre Iran, iar economia de 81 de milioane de locuitori a Iranului a avut de câștigat. Până la un punct.

Retragerea Statelor Unite din JCPoA a stârnit numeroase îngrijorări, alături de valurile de sancțiuni reimpuse, iar Uniunea Europeană pregătește un mecanism financiar special prin care ar putea facilita activitatea comercială și de investiții în Iran. Într-un sistem economic global încă dominat de Statele Unite, sancțiunile și efectelor lor,  promise și implementabile, vor speria suficient de mulți actori economici și actori statali pentru a-și reduce activitatea în/cu statul iranian. Dacă ești o companie multinațională, ai de ales între a intra pe piața iraniană, probabil cu sprijinul altor actori (UE, China, Rusia, etc.), și a te confrunta cu sancțiuni globale în urma acestei acțiuni, sau a sta departe de piața iraniană. Problematic.

Dar discuția nu este doar despre economie, ci și despre securitate, iar aici sunt mai multe dimensiuni. Una este cea a statului iranian și a societății iraniene, care poate fi considerată afectată de sancțiuni. Alta este cea regională sau chiar globală, având în vedere politica expansionistă și revizionistă a Iranului în regiune. Discuția despre cine este amenințarea în diferite situații este largă. Acum câteva zile, Danemarca a oprit încercarea de asasinare de către un serviciu secret iranian a unui lider politic aflat în exil pe propriul teritoriu. Un incident similar a avut loc și în Franța. Aceste operațiuni nu sunt desfășurate accidental și, mai mult, ridică probleme semnificative asupra bunelor intenții ale Iranului.

Dar este și o problemă mai largă. Acordul nuclear iranian este dificil de controlat, are o serie de probleme, chiar dacă rapoartele de verificare și monitorizare ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică indică respectarea termenilor agreați. Mai mult, Iranul își poate consolida capabilitățile militare fără prea multe probleme, fie că vorbim de rachete balistice sau de avioane de vânătoare.

Se pleacă de la premisa că liberalizarea regimului sancțiunilor aplicate Iranului va aduce beneficii în principal populației. Însă resursele merg în multe direcții.

Cea mai nouă știre este că Iranul a producția în masă a unor avioane de vânătoare Kowsar, produse local și destinate forțelor aeriene. În august, Hassan Rouhani a amintit că scopul avionului de vânătoare Kowsar este de a contribui la descurajarea inamicilor și la crearea unei păci durabile. Autoritățile par să fie în favoarea aplicării unui principiu dur când precizează că Iranul se poate baza doar pe sine, inclusiv în dezvoltarea unor soluții de securitate folosind costuri și resurse limitate și având în memorie înarmarea vecinilor și istoria conflictelor recente (Al Jazeera, 02.11.2018).

În acest context, situația pare să se îndrepte către o cursă a înarmării, dominată de nesiguranța față de vecini și de alți actori de pe scena internațională. Dar apare o întrebare și pentru cei care au plecat de la premisa sprijinirii în primul rând a societății iraniene prin ridicarea sancțiunilor și liberalizarea economiei: cum ajută investițiile în înarmare rezolvarea problemelor sociale și economice ale Iranului?

Chiar dacă performanțele avioanelor de vânătoare Kowsar anunțate sunt slabe, vorbim totuși de investiții în înarmare care sunt percepute ca amenințare de către ceilalți actori și care confirmă folosirea de către regimul de la Teheran a oportunității eliminării sancțiunilor pentru dezvoltare mai degrabă militară.

imagine: Tasnim News Agency

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *