Ce înseamnă să fii european?

drapeluri europene
sursa imagine: european flags|Shutterstock.com

Ce înseamnă să fii european?

Identitatea europeană este unul dintre cele mai sensibile subiecte din domeniul studiilor europene. Motivele sunt diverse. În primul rând, găsești numeroase dimensiuni pentru a despica această identitate (social, cultural, politic, juridic, economic, istoric, religios și nu numai), prin urmare este dificil să creezi un cadru general și, în același timp, este greșit să ai o vedere doar unidirecțională.

Câteva dimensiuni ale europenismului

Sunt curios care sunt criteriile cele mai importante pe care le aveți în vedere când spuneți că sunteți europeni. Sunteți? Sunteți mai întâi români sau europeni în primă fază? Răspunsurile depind de la individ la individ. Chiar și așa, m-am gândit să vă prezint, pe scurt, câteva dimensiuni ale identității europene.

  1. Dimensiunea religioasă – în 2012, 72% dintre europeni, spuneam că se simt creștini. Un asemenea procent se reflectă în caracterul identitar. Dacă m-ai adăugăm și cele 15 procente de agnostici și încă vreo 5 de atei, vom realiza că spațiul european este unul creștin și tolerant, dacă am putea afirma asta. Și această idee se poate împărți și analiza în profunzime.
  2. Dimensiunea valorică – spațiul european a fost caracterizat de promovarea unor valori comune. Vorbim de libertate, de egalitate, de inițiativă, pluralism și toate acele mesaje amintite în diferite campanii europene. Este o dimensiune importantă. Cum rămâne cu extinderea la Vest? Iar aici, nu mă refer la Islanda, ci chiar la Statele Unite ale Americii. Suntem mai apropiați valoric de Statele Unite decât de Federația Rusă, de exemplu.
  3. Dimensiunea legală amintește de faptul că europeni sunt cetățenii statelor membre ai Uniunii Europene, state membre care pierd din suveranitate în momentul discuțiilor despre cetățenie. Totodată, nu există un număr fix de state membre, iar Uniunea Europeană are potențial de extindere pe baza îndeplinirii unor criterii mai degrabă politice și valorice (democrație liberală, drepturile omului ș.a.m.d.). Dar ne raportăm doar la Uniunea Europeană? Consiliul Europei unde îl încadrăm și sunt europeni cetățenii din numeroasele state membre care nu sunt în Uniune.
  4. Dimensiunea istorică plasează Uniunea Europeană pe fundațiile unor alte încercări de uniuni a tuturor teritoriilor. Imperiul Roman înconjura Marea Mediteraneană, califatul avea mai mult o dimensiune europeană decât non-europeană, Imperiul Bizantin și multe altele care s-au dezvoltat pe-aici oferă configurații diferite.
  5. Dimensiunea geografică delimitează destul de clar Europa și până unde am putea avea europeni: Ural – Caucaz – Marea Mediteraneană. Chiar și așa, alte dimensiuni pun întrebări cu privire la dimensiunea geografică a europenismului. Prin urmare, trec la dimensiunea următoare.
  6. Dimensiunea politică aduce în discuție aspecte precum cetățenia și poate include alte aspecte din cele de mai sus. Chiar și așa, politic suntem foarte apropiați de Israel, Tunisia, poate chiar și Maroc. Sunt marocanii europeni? Dar tunisienii?

9 mai – Ziua Europei

E un început pentru această discuție. Am vrut să scris articolul acesta acum pentru că a mai rămas mai puțin de o lună până la Ziua Europei, pe care o celebrăm pe 9 mai, care amintește de Declarația Schuman din 1950, care propunea o soluție politică pentru pacea europeană și globală, precum și pentru reconstrucția și dezvoltarea Europei.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.