Căutând programele candidaților pentru Consiliul Județean Vrancea

Căutând programele candidaților pentru Consiliul Județean Vrancea

Este bine să nu faci promisiuni, deoarece nu îți încarci tolba cu greutăți pentru următorii patru ani, nu creezi așteptări și nu riști să ți se aducă în discuție minciunile din campanie. Problema este că eviți și o dezbatere privind ceea ce se poate face, privind angajamentele pentru următorii patru ani (până la urmă, aceasta este esența alegerilor – alegi un program electoral) și nici nu impulsionezi dezbaterea.

Mi-a luat ceva până când am găsit mai multe informații în același loc, dar pot să recomand câteva materiale.  Nu voi comenta asupra realității unor laude lansate de unele formațiuni politice sau asumarea realizărilor altora. Totodată, nu comentez asupra acestora pentru că în august am participat și campania pre-electorală, însă, nestrâng numărul legal de semnături, nu am intrat în competiția electorală pentru consilier județean. Scopul acestui material este doar de a prezenta angajamentele competitorilor.

  1. Partidul Social Democrat – Marian Oprișan (președinte CJ)

Am identificat un interviu susținut la Adevărul Live în care sunt amintite câteva promisiuni:

  • Finalizarea proiectelor începute (canalizare, epurare, ape uzate și modernizarea rețelelor de apă în toate localitățile din județ; modernizarea tuturor drumurilor județene).
  • Construirea unui spital nou în Vrancea.
  • Sprijinirea investițiilor într-un centru oncologic de excelență.
  • Sprijinirea proiectelor majore de investiții în regiune precum Autostrada Moldovei.

2. Alianța PNL-USRPLUS – Cătălina Toma (senator PNL)

Am căutat în ultimele douăzeci de zile pe pagina candidatului la președinția consiliului județean informații privind promisiunile și angajamentele pentru următorii patru ani. Nu am găsit nimic. Am căutat pe site-ul PNL Vrancea, nu am găsit nimic. Am intrat pe site-ul PNL, încercând să găsesc un program sau orice promisiune, nu doar semnături pe proiecte cât timp partidul e la guvernare, dar site-ul indicat pe pagina de Facebook era nefuncțional.

Am căutat și pe pagina USR Vrancea, dar nu am găsit nimic despre județ.

3. Partidul Mișcarea Populară – Sorin Hornea (fost prefect)

Aici sunt prezentate 14 proiecte, descrise pe site-ul PMP Vrancea. Includ crearea unei burse a vinurillor, o piață de desfacere axată pe sectoarele viticol și legumicol, dar și un centru de colectare și prelucrarea fructelor, un hub regional care să ofere spații de lucru și consultanță, proiecte de apă și canalizare, un sistem de irigare a grădinilor, reînființarea școlilor de arte și meserii, crearea unui centru de recreere în Soveja, un centru de zi pentru persoanele cu nevoi speciale, modernizarea azilelor la standarde europene, un centru de îngrijiri paleative prezent în fiecare localitate, dezvoltarea turismului rural și transparență în administrație.

4. AUR Vrancea

Am intrat pe pagina AUR Vrancea de pe Facebook și nu am găsit nimic despre program. Am intrat pe site-ul indicat acolo, cel național, dar nimic despre programele județene.

5. ALDE Vrancea

Pe pagina ALDE Vrancea sunt doar vreo trei postări recente, iar site-ul a fost actualizat ultima dată în 2016. Nimic despre programul județean pe aceste canale de comunicar.e

6. PRO România, filiala Vrancea – Maricica Vrabie

Sunt disponibile câteva angajamente și includ un program de promovare a cramelor și a zonelor viticole din Vrancea, sprijinirea agricultorilor să-și dezvolte sistemele de irigații, un pachet minimal de servicii medicale asigurate de județ, lupta împotriva tăierilor ilegale din pădurile vrâncene, fonduri europene pentru antreprenoriatul tinerilor, programe pentru cuplurile infertile, sprijin pentru tinerii medici, mai ales pentru comunitățile cu acces redus la servicii medicale, premierea olimpicilor vrânceni, stimularea financiară a tinerilor profesori, bonusuri pentru fiecare nou-născut, din ceea ce este amintit la ora aceasta.

Ca o remarcă generală, observ că puțin fac diferența între niveluri de competențe. Nu pot să mă întreb de ce ar trebui să fie consumate fondurile județene pe programe în care obligația aparține autorităților naționale, ținând cont că sunt probleme mai urgențe în plan județenea pentru servicii publice județene. Aici suntem, doar cu trei candidați cu angajamentele la vedere dintr-un număr dublu. Iar principalul contracandidat nici măcar nu se  obosește să vină cu un program vizibil. Pe 27 septembrie, îi vei alege pe cei care vor conduce județul în următorii patru ani.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.