Câteva observații în privința situației din Siria

  1. Indiferent de răspunsul pe care îl va da Congresul în urma consultării, SUA vor merge mai departe în război, Obama respectându-și promisiunile și, totodată, dând dovadă că încearcă să păstreze pacea. Cel puțin 106 000 de persoane și-au pierdut viața în Siria, oficial, în ultimii doi ani.
  2. ONU oricum nu contează. Au greșit la Srebrenica. Chiar și așa, Rusia și, probabil, China își vor folosi dreptul de veto pentru a bloca decizia care ar putea fi luată. Astfel, ținând cont de faptul că s-au folosit arme chimice, SUA trebuie să rezolve problemele create de regimul al-Assad.
  3. Reprezentanții NATO au declarat că nu se vor implica. Cu toate acestea, parteneriatele strategice vor funcționa și un atac este iminent. Așa cum a declarat și președintele american, poate fi azi, mâine sau poimâine, dar va fi atât timp cât Siria va fi condusă de Bashar al-Assad.
  4. Barack Obama a avut un discurs evident. Trebuia să își păstreze reputația creată, una cu care a câștigat două mandate de președinte SUA și care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace în 2009.
  5. Din partea Uniunii Europene, Franța va merge mai departe și va sprijini SUA. Hollande este într-o situație asemănătoare cu Obama și, din punct de vedere politic și militar, acționează aproape la fel. Au comis în anii recenți o greșeală în Mali, nu vor ezita nici acum. Dacă SUA va ezita în privința unui atac terestru datorită modelului pe care trebuie să îl ofere, Franța nu va face acest lucru.
  6. Singurul aliat al Siriei este Iranul, un stat acuzat de deținerea de arme nucleare. Israelul păzește acest stat, fiind un aliat al SUA, cu toate că nu s-a comportat tocmai fair-play în momentul conflictelor majore din Gaza.
  7. Rusia va susține Siria doar la nivel declarativ. Ținând cont de influența sa redusă pe zi ce trece, dar și de monstrul pe plan internațional numit SUA, va fi interesant modul în care Rusia se va retrage la un moment dat și va recunoaște că s-a hazardat în privința folosirii armelor chimice. Desigur, partea cu recunoscutul este posibil să nu se întâmple niciodată. Rusia, de la căderea URSS-ului, nu a avut un astfel de comportament, dar problema sa este că Siria poate slăbi influența în privința gazelor și petrolului dirijat spre Uniunea Europeană.
  8. UK încearcă să își mențină stabilitatea, aceasta fiind decizia Parlamentului. Este una bună, ținând cont de avalanșa de români și bulgari pe care o vor avea în economie de la 1 ianuarie. Această decizie nu va afecta relațiile cu partenerul de peste Atlantic, dându-i chiar un exemplu în privința consultării.

*imagine via coverjunction.com

P.S.: Înainte de a comenta în privința unor conspirații făcute de SUA în privința armelor chimice pentru manipulare și pentru atingerea unor obiective politice, conspirații aduse în discuție de diferite persoane din media, m-aș gândi la faptul că nu aș vrea să mă trezesc cu 1400 de decedați în viitor, oriunde în lume, atât de simplu. Problema nu este conspirația, nu faptul că statul sau rebelii au folosit arme chimice, ci faptul că au fost folosite.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!