Câte victime provoacă sistemul medical?

Câte victime provoacă sistemul medical?

Malpraxisul este un subiect de interes. Dar nu toate victimele sistemului medical sunt rezultatul unui malpraxis înțeles tradițional. Unele sunt rezultatul nivelului administrativ de la nivelul unităților spitalicești, altele sunt rezultatul planificării inadecvate. La nivel administrativ, am inclus și situația pregătirii inadecvate și insuficiente a personalului medical și auxiliar, dar și situația echipamentelor folosite plus disponibilitatea produselor medicale.

Nu am un răspuns la întrebarea aceasta, deși este de primă importanță. În criza COVID-19, vedem situația foarte clar. Persoane care ajung într-un spital cu o problemă sunt transferate în alte spitale de unde mor după ce au luat COVID-19. Înainte, aveam situația care persistă cu nosocomialele, o problemă nerezolvată, deși vorbim de mai bine de jumătate de deceniu în fiecare săptămâni de ea. Capacitatea de a promova reforme și genera investiții în această direcție este limitată, iar cine crede că prin înființarea a trei spitale regionale și a câtorva noi în câteva județe totul va fi bine este idiot.

Câte victime provoacă sistemul medical este o întrebare care devine și mai importantă în contextul pandemiei. Bun, mai sunt reportaje de presă, mai apar campanii de informare, conștientizare și educației publică, dar punctul principal stă în managementul calității în actul medical și în siguranța pacientului. Există Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, dar funcționează la standarde românești, nu europene.

Câte victime provoacă sistemul medical este o întrebare fără răspuns pentru moment, căci datele colectate oferă o imagine incompletă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *