Câte companii din UE primesc comenzi online?

Câte companii din UE primesc comenzi online?

1 din 6 întreprinderi europene cu peste 10 persoane angajate au primit anul trecut, în 2016, comenzi online prin intermediul unor site-uri web sau prin intermediul unor aplicații. Conform datelor furnizate de Eurostat, procentul a rămas stabil în ultimii ani, urcând din 2010, când era la 10%, la 16% în 2014 și menținându-se la acest nivel.

Dintre companiile europene cu vânzări online, 97% dintre acestea au vândut în propria țară, 44% și la clienți aflați în alte state membre ale Uniunii și doar 28% către clienți aflați în țări terțe.

Media europeană de 16% a vânzărilor online este obținută din variații extreme în acest sector. În topul preferințelor pentru vânzări online se află Irlanda (26%), Suedia (25%) și Danemarca (24%), în timp ce la coada clasamentului sunt România (7%), Bulgaria (9%) și Polonia (9%). Alfel spus, dacă în 1 din 4 companii din Irlanda, Suedia sau Danemarca utilizau vânzările online, în estul Europei acesta ajunge în unele țări la sub 1 din 10.

sursa: Eurostat – e-commerce in EU entreprises

Cât de internaționalizate sunt vânzările online către clienți din alte state membre ale Uniunii Europene? Din nou, întâlnim situații extreme în privința comerțului electronic transfrontalier.

Dacă peste 60% din companiile cu vânzări online din Cipru (71%), Austria (69%) și Luxemburg (61%) aveau vânzări către clienți aflați în alte state membre ale Uniunii Europene, în Danemarca (30%), România (28%) și Finlanda (24%) vânzările electronice transfrontaliere erau de sub 30%.

Principalele dificultăți întâmpinate de companiile care fac comerț electronic transfrontalier în interiorul Uniunii Europene sunt costurile mari de livrare și de returnare ale produselor, lipsa cunoașterii unor limbi străine, dificultăți legate de rezolvarea plângerilor și disputelor, adaptarea etichetării sau restricții din partea partenerilor de afaceri.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *