Cât % din PNRR merge pentru investiții durabile în mediul rural?

Cât % din PNRR merge pentru investiții durabile în mediul rural?

România are o caracteristică aparte în peisajul demografic european: o populație semnificativă în mediul rural. Acest lucru nu se va schimba nici în 2060, până când ar trebui să returnăm împrumuturile din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Atunci va fi cam o treime în mediul rural. Nu este un lucru nici bun, nici rău, este un fapt.

Acum că avem acest fapt, ce facem cu proiectele din Planul național de redresare și reziliență? Primarul Capitalei voia o treime pentru București. O treime, conform cerințelor PNL, ar merge către drumuri și feroviar. Alte fonduri semnificative vor merge către urbanul mare și, dacă mai rămâne ceva, către cel mic, asta după ce am eliminat miliardele care merg către împăduriri, porturi și ce mai este pe acolo. Fondurile de inovare, evident, vor merge tot către acele zone.

Pentru persoanele din mediul rural din România viitorul este în afara țării, indiferent de nivelul de competențe. În afara țării înseamnă Germania, Spania, Italia, Franța, Belgia, Regatul Unit și o minoritate nesemnificativă în munci sezoniere. Acești oameni, pe termen lung, vor contribui la creșterea economică a țărilor de destinație. Acolo consumă cele mai multe venituri și, de altfel, trendul este de delocalizare din țară spre țara de destinație.

Nu ar trebui să ne surprindă că mediul rural nu contează pentru Guvernul PNL-UDMR-USRPLUS. Denumirea de „Guvernul ZERO” dată Guvernului Cioloș are motive întemeiate tocmai pentru loviturile date economiei și dezvoltării rurale. PNL și USRPLUS au militat constant împotriva Programului național de dezvoltare locală, chiar dacă aduce locuri de muncă și condiții mai bune de trai în zonele care nu pot face proiecte finanțate prin fonduri europene (!fondurile europene nu sunt un panaceu). Cât despre UDMR, știm de sărăcia macabră din județele pe care le păstorește de 30 de ani și de migrația oamenilor de acolo spre Ungaria.

În toată această discuție despre PNRR, mediul rural lipsește. Este o discuție despre un mic PNDL pentru UAT-uri, dar acesta va ajunge în principal către orașe. Nu este nicio discuție despre nevoia de sprijin pentru primăriile rurale pentru dezvoltarea de proiecte, sprijin care să nu vină la costuri prohibitive pentru armatele de pseudo-consultanți în fonduri europene. Deschidere din partea autorităților locale și județene există ca niciodată, indiferent de partid. Nu s-au mai construit blocuri în localitățile medii și mari din rural (nu mă refer la semiurban și localitățile transformate în orașe) din perioada comunistă. Grație PNDL, se mai fac canalizări și alimentări cu apă, dar accesul la medici de familie și servicii sociale este mai rău ca în multe țări din Africa. Sprijinul real pentru antreprenoriat în cele mai multe zone lipsește dacă nu sunt niște persoane interesate să toace niște proiecte europene prin zonă. Orașele care finanțează Untold primesc bani prin PNRR, în timp ce Guvernul taie banii pentru activitățile culturale pentru cei care au ghinionul să se nască și să locuiască într-un mediu ignorat complet de autoritățile post-decembriste.

Este loc de investiții verzi și digitale în mediul rural? Răspunsul este simplu: cât cuprinde. Doar dacă ne gândim la investițiile în energie regenerabilă vedem că oamenii ar avea și alte locuri de muncă și valoare adaugată de produs în afară de agricultură și silvicultură. La fel și pentru digital. Sunt locuri populate de zeci de mii de oameni care nu au acces în preajma a o sută de metri la o clinică dotată corespunzător sau la un mic spital. Mulțumim Guvernului Boc, PNL/PDL și tuturor celor care au pus atenția doar pe spitalele regionale și pe modernizarea ori reconstrucția celor județene, uitând că este insuficient.

Mai sunt câteva puncte foarte importante, componente ale PNRR care ignoră mediul rural. Dar nu contează pentru decidenți atât timp cât Bucureștiul a uitat că este în România și reziliența unei țări nu se măsoară doar în reziliența mediului urban și a serviciilor de acolo. Pare să fi uitat și că vorbim de un plan național, nu de un plan urban. Oare cum ar fi fost România în pandemie fără sprijinul oferit de mediul rural?

imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *