Cât costă alegerile pentru Congresul Statelor Unite?

Statele Unite ale Americii. Acolo se fac alegeri pentru Congres (puterea legislativă la nivel federal) din doi în doi ani. Citind un articol găzduit pe un blog de pe Wall-Street Journal, am aflat la cât se duc, după câteva aproximări, alegerile din 2014 – 4 miliarde de dolari. Vreo 30 de state au avut, conform Fondului Monetar Internațional, un PIB pe 2013 mai mic de  patru miliarde de dolari americani.

Din doi în doi ani, US folosește 4 miliarde de dolari pentru alegerile pentru Congres

Acum, nu pot decât să îmi pun întrebarea următoare: cât costă oare alegerile pentru Parlamentul European? Ținând cont că Uniunea Europeană urmează mai degrabă un tren spre o federație, decât spre un model interguvernamentalist, comparația dintre costurile alegerilor are sens.

Dacă ar fi să adunăm costurile pentru alegerile congresionale, ar fi undeva pe la 7.6 miliarde de dolari, cu mult peste costurile pentru alegerea președintelui Statelor Unite. Ce-i drept, bătălia se dă pentru locurile din Senat1 și din Camera Reprezentanților2.

Midterm Elections Projected to Cost At Least $4 Billion

us election costs

2.7 miliarde de dolar vin de la candidați și partide, iar vreo 900 de milioane de la grupuri din exterior. Bănuiesc că suma este mult mai mare, dar este bine de știut rezultatul indicat de Center for Responsive Politics. Articolul de pe blogul WSJ și sursa imaginii – aici.

  1. aleșii au mandat de șase ani, la fiecare doi ani făcându-se alegeri pentru o treime din locuri []
  2. aleșii au mandat de doi ani []

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!